Natixis IM: In 2023 stoppen centrale banken met renteverhogingen

Natixis IM: In 2023 stoppen centrale banken met renteverhogingen

Monetary policy United States
Federal Reserve (2).png

Naar verwachting zullen centrale banken wereldwijd na het eerste kwartaal van 2023 geen renteverhogingen meer doorvoeren. De Fed kan dit jaar het tempo van renteverhogingen al vertragen, maar omdat in Europa de inflatie tot alle sectoren is doorgedrongen, moet de ECB de rente in december met nog eens 75 basispunten verhogen. Dat stelt Mabrouk Chetouane, Head of Global Market Strategy bij Natixis IM Solutions in zijn outlook.

Chetouane waarschuwt dat ‘we ons bevinden in een situatie waarin we lange tijd met deze inflatie moeten leven.’ “Dit is iets waar we ons ook op moeten richten voor volgend jaar.”

Fed vs. ECB

Volgens Chetouane zijn er belangrijke verschillen tussen de Amerikaanse en Europese economie.

“In de VS zijn er goede aanwijzingen dat de inflatie in de komende maanden en kwartalen afneemt. In Europa daarentegen heeft de inflatie zich verspreid over alle sectoren en alle landen. De Fed kan het tempo van de renteverhogingen nu vertragen, maar dat geldt niet voor de ECB, die de rente in december met vermoedelijk 75 basispunten zal verhogen.”

De eindrente komt volgens Chetouane uiteindelijk op 3,5%.

Natixis IM ziet dat de inflatie in Europa blijft stijgen omdat de regio nog steeds te maken heeft met prijsstijgingen. Chetouane: “Als de overheid geen geld uitgeeft om de inkomsten van de huishoudens te beschermen, kunnen bedrijven de prijzen niet verhogen zonder de conjunctuurcyclus van de Europese landen te schaden. In die context verwachten wij meer tekorten in Europa.”

Geen recessie in de VS

Chetouane verwacht niet dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt. De conjunctuurcyclus is volgens de Natixis IM-strateeg nog steeds sterk en verwacht voor dit kwartaal een zeer positieve bbp-groei. “Er zijn goede redenen om een zachte landing van de Amerikaanse economie te verwachten: een liquiditeitsoverschot van 1,7 miljard dollar en krediet als aanjager van de consumptie.”

Chetouane geeft de voorkeur aan de Amerikaanse obligatiemarkt, als gevolg van verwachte extra renteverhogingen en een negatieve verrassing voor de lange rente. “Deze zal zich zeker stabiliseren aan het einde van het eerste kwartaal, wanneer de ECB haar monetaire verkrappingsbeleid zal stopzetten.”