Josephine van der Vossen: Een leven lang leren

Josephine van der Vossen: Een leven lang leren

Josephine  van der Vossen

‘Blijf jezelf stretchen, uitdagen en ontwikkelen’, is haar advies en persoonlijke levensregel. Financial Investigator sprak met Josephine van der Vossen, Oprichter en Partner van Partners at Work.
 
Door Lies van Rijssen

 

Je hebt Nederlands Recht gestudeerd en hebt een achtergrond in het internationale bankbedrijf. Hoe ben je terechtgekomen in de wereld van Executive Search?

‘Ik heb inderdaad rechten gestudeerd en kwam bij toeval als trainee bij een effectenbank terecht. Ik heb daar vijf jaar met veel plezier gewerkt. Mijn klanten waren institutionele beleggers, asset managers en brokers. Ik was jong, mocht reizen over de hele wereld en kreeg veel verantwoordelijkheid. Mijn rollen waren altijd commercieel en relationeel gedreven en werden later ook leidinggevend. In 1995 ben ik met mijn gezin naar Londen verhuisd. Daar ging ik bij ING werken, in de City. In die internationale context met veel verschillende culturen maakte ik opnieuw een leerzame periode door.

Na tweeënhalf jaar keerden we terug naar Nederland. Ik werd kort daarop ‘gehunt’ door een recruitmentbureau dat op zoek was naar iemand die voor henzelf een nieuwe afdeling, de financial services-tak, kon opzetten. Dat paste mij precies vanwege mijn achtergrond in de financiële sector, die ik kon samenbrengen met mijn belangstelling voor mensen: ik ben altijd geïnteresseerd geweest in wat mensen beweegt en drijft. Ik heb daar destijds een geweldig team mogen opzetten van recruitment consultants die functies in de financiële sector bemiddelden.

En toch, na drie jaar begon het te kriebelen. Ik had gezien dat er behoefte was aan een executive searchbureau dat meer oog had voor vrouwen in de financiële sector dan gebruikelijk was en daar is Partners at Work uit voortgekomen. Volgend jaar bestaat ons bureau twintig jaar.’

 

Wat mij inspireert, is te zien hoe anders verschillende generaties naar de wereld kunnen kijken.

 

Helpen jouw eerdere werkervaringen je bij de uitoefening van je huidige werkzaamheden?

‘Mijn ervaringen uit de bankwereld kan ik goed inzetten in mijn werk. In mijn rol als headhunter ben ik adviseur en gesprekspartner voor zowel klanten – onze opdrachtgevers – als kandidaten. Het helpt mij natuurlijk enorm dat ik de markt, de mensen en het jargon dat deze wereld hanteert, ken. Ik zorg dat ik goed geïnformeerd blijf en op de hoogte ben van de ontwikkelingen. Bij elke search die wij hier oppakken, moeten we ons zeer grondig verdiepen in wat er binnen de vragende organisatie speelt: wat voor persoon ze zoeken, hoe het met de complementariteit van het team gesteld is en in welke fase het bedrijf verkeert.

De financiële sector is een dynamische werkomgeving die me erg boeit. Ik zie deze sector echt als een belangrijke speler die kan meebouwen – en dat ook doet – aan een goede samenleving. Denk aan het verduurzamen van de maatschappij, aan goede pensioenvoorzieningen voor de oude dag en aan kredietfaciliteiten voor bedrijven die in zwaar weer zitten. Een gezonde financiële sector is heel belangrijk. Ik heb het gevoel dat ik daar vanuit mijn werk een positieve bijdrage aan kan leveren.’

Vermoedelijk zijn thema’s als diversiteit, duurzaamheid en toenemende wet- en regelgeving terugkerende aandachtsgebieden in jouw werk. Kun je hier meer over vertellen?

‘Dit zijn inderdaad hot topics. Maar er zijn meer thema’s relevant op het moment. Veel meer dan vroeger is er oog voor innovatie en voor automatisering. Maar ook voor bijvoorbeeld het belang van het vooropstellen van de klant.

Ik ben geen expert op alle terreinen, maar ik wil wel gesprekspartner kunnen zijn en dus in grote lijnen weten wat er aan de hand is. Als ik daarin slaag, kan ik soms met een verrassende insteek opdrachten invullen door kandidaten aan te dragen waar de opdrachtgever niet aan gedacht heeft.

 

Met alleen naar iemands CV kijken, kom ik er niet.

 

Of ik vind dat we in Nederland soms niet wat ver gaan op bepaalde thema’s? Onlangs had ik een gesprek met een redacteur van het FD, die in een artikel stelde dat niemand in ons land nog geïnteresseerd is in een bestuurspositie bij een bank. Het ging om de opvolging van een bankentopman. De redacteur in kwestie was van mening dat Nederland geen goed vestigingsklimaat meer kent, het braafste jongetje van de klas wil zijn als het gaat om salarissen en bonussen en dat ondernemen in de Nederlandse markt eigenlijk niet meer goed lukt omdat alles zo vergaand gereguleerd is. Daar zit wel enige waarheid in, maar gelukkig is mijn ervaring dat er nog genoeg mannen en vrouwen zijn die een bestuursfunctie in de financiële sector aandurven.’

Wat is een belangrijk inzicht dat jij in jouw werk hebt opgedaan?

‘Dat het er in mijn werk en de search naar een succesvolle match met name toe doet dat je achterhaalt wat iemands drijfveren zijn. Ik heb met professionals te maken die in verschillende stadia van hun werkzame leven zitten. Soms gaat het om jonge mensen die de eerste stap in hun carrière zetten en het vak nog moeten leren. Soms om mensen met een ruime werkervaring die een volgende stap wensen en erachter willen komen waar hun kracht ligt. Hebben ze leidinggevende en coachende capaciteiten, of zullen ze het juist beter doen als expert op een bepaald gebied?

Nog een carrièrefase verder gaat het erom of iemand ook verantwoordelijkheid kan dragen voor de strategie van een bedrijf. Dan is het van belang dat zo iemand een duidelijke visie heeft en mensen daarin mee kan krijgen.

Met alleen naar iemands CV kijken, kom ik er niet. Ik moet, om dit soort vragen te helpen beantwoorden, vooral inzicht krijgen in iemands persoonlijkheid, motivatie en drijfveren. Past de persoon bij een bepaalde cultuur? Is het een bouwer, een innovator of meer iemand die goed op de winkel kan passen?’

 

Mijn ervaringen uit de bankwereld kan ik goed inzetten in mijn werk. Het helpt mij natuurlijk enorm dat ik de markt, de mensen en het jargon dat deze wereld hanteert, ken.

 

Wat beschouw je als het belangrijkste moment uit jouw loopbaan? Wat heb je daarvan geleerd?

‘Dat is het moment dat ik besloot om uit het corporate life te stappen, waar ik ontzettend veel geleerd heb, maar mijn ambities naar mijn idee niet voldoende kon waarmaken, en zelfstandig ondernemer te worden. Ik was toen veertig jaar. Het was het beste besluit van mijn leven. Het ondernemerschap vind ik de leukste vorm van werken, omdat je daarbij de zaken echt kunt regelen zoals je zelf denkt dat goed is. We hebben hier een mooi team kunnen opbouwen en een sterke propositie kunnen neerzetten. De consequenties van je eigen beslissingen echt zelf ervaren en ondervinden, daar leer je zo veel van.

Het eerste jaar was trial en error, maar dat kon me niets schelen. We zijn letterlijk vanuit huis begonnen. Binnen no time kwamen de eerste opdrachten naar ons toe. We hadden in zekere zin ook wel een gat in de markt ontdekt. Tussen de heel grote, vaak internationale bureaus en de gangbare wervings- en selectiebureaus ontbrak in mijn ogen nog een goed bureau met meer aandacht voor vrouwelijk talent, dat op een persoonlijke manier mensen kon begeleiden in hun carrière. Ik heb er steeds vertrouwen in gehad dat het een succes zou worden. En dat gaat niet vanzelf hoor. Ook het goed samenwerken met anderen is iets waar je echt aan moet werken. Maar als je lol in je werk hebt en met elkaar ook plezier maakt, dan is elke dag toch weer een feestje.’

Wat waren tot nu toe jouw grootste uitdagingen?

‘In 2021 ben ik voor de tweede keer geconfronteerd met borstkanker. Ik heb een operatie gehad en een chemotraject doorlopen. Het was zeer uitdagend dat ik moest accepteren dat ik niet zelf de touwtjes in handen had, maar die moest overgeven aan anderen en moest zien te vertrouwen op een goede afloop. Deze spannende periode heeft me ook veel gebracht. Je gaat zien wat een veerkracht je in je hebt. Ik heb in deze periode enorm veel steun gehad aan mijn man en kinderen, mijn familie en vrienden, maar ook aan mijn zakelijk netwerk van waaruit ik zoveel meelevende en warme reacties ontving. En ja, ik ben gelukkig weer gezond verklaard.’

Wat drijft jou als persoon en waardoor raak jij geïnspireerd?

‘Ik ben heel erg van gelijke kansen en gelijke mogelijkheden. Niet alleen tussen de seksen of tussen leeftijdsgroepen, maar ook tussen culturen. Ieder mens is uniek en te proberen talenten mooi samen te brengen en mensen te laten floreren is voor mij echt een drijfveer. Wat mij inspireert, is te zien hoe anders verschillende generaties naar de wereld kunnen kijken en van elkaar kunnen leren. Mijn dochters en andere jonge mensen kunnen mij zo verrassen met hun kijk op zaken of met wat ze zeggen en doen. Zij zijn echt een bron van inspiratie voor mij.’

 

Veel meer dan vroeger is er oog voor innovatie en voor automatisering.

 

Zijn er onderwerpen waarvan jij het belangrijk vindt om ze nu ook aan de orde te stellen?

‘Een leven lang leren. Om te kunnen blijven meedraaien in deze snelle wereld moet je jezelf blijven stretchen, uitdagen en ontwikkelen. Daarmee maak je je leven, maar ook je werk leuker en vergroot je je mogelijkheden om positief bij te dragen aan de samenleving. Kandidaten die wij bemiddelen voor bepaalde posities zijn er vaak mee geholpen dat ze aanvullende opleidingen volgen, bijvoorbeeld een bepaalde commissarissenopleiding of een gespecialiseerde pensioenopleiding. Dat geeft een soort ‘brevet van vermogen’ waaruit blijkt dat je ambities serieus zijn.

Wat je leeftijd ook is, in welke fase van je leven je ook zit: ga een opleiding doen, zorg voor een nevenactiviteit, doe vrijwilligerswerk, vind een hobby waarin je je passie kwijt kunt. Want daardoor word je een ronder mens.

Ik ben zelf actief als vrijwilliger in mijn functies als lid van de Raad van Advies van Women in Financial Services (WIFS) en van de Cliëntenraad van Tergooi Ziekenhuizen.’

 

CV

Josephine van der Vossen studeerde Nederlands Recht. Zij werkte tien jaar in het internationale bankwezen (KAS BANK en ING) en richtte in 2003 Partners at Work op. Dit executive searchbureau richt zich op de invulling van functies in toezicht, bestuur en directies binnen het bedrijfsleven breed, waaronder de financiële en zakelijke dienstverlening. Van der Vossen is lid van de Raad van Advies van Women in Financial Services (WIFS) en lid van de Cliëntenraad van Tergooi MC.

Attachments