Principal AM: De kracht van de Amerikaanse dollar is nog lang niet uitgeput

Principal AM: De kracht van de Amerikaanse dollar is nog lang niet uitgeput

US-dollar
Dollar.jpg

De Amerikaanse dollar is in 2022 hard in waarde gestegen, gedreven door hogere rentetarieven, een opportunistische centrale bank, sterkere economische vooruitzichten en de status van de dollar als veilige haven. Een zwakkere dollar zou de monetaire voorwaarden verruimen en een wereldwijde risicorally mogelijk maken. Daarvoor is waarschijnlijk zowel een verbetering van de wereldwijde groeivooruitzichten nodig, vooral ten opzichte van de VS, als een periode van renteverlagingen door de Federal Reserve. Het mag redelijkerwijs worden verwacht dat deze bull waarschijnlijk tot in 2023 zal aanhouden.

Te midden van de huidige economische en geopolitieke onzekerheid heeft de Amerikaanse dollar in 2022 aanzienlijke rendementen behaald, waardoor de Amerikaanse dollarindex (DXY) nu op het hoogste niveau in 20 jaar tijd staat. Dit jaar staat de dollar op +13 procent ten opzichte van de euro, +17 procent ten opzichte van het Britse pond en +22 procent ten opzichte van de yen. Dit heeft belangrijke implicaties voor internationale portfolio’s en, in het licht van de dollar als wereldwijde reservemunt, de wereldwijde financiële voorwaarden.

Wat stuwt de dollar hoger? Als reactie op binnenlandse kwetsbaarheden hebben sommige centrale banken het tempo van renteverhogingen vertraagd, in tegenstelling tot de uitsluitend op inflatie gerichte Federal Reserve (Fed), waarvan nu algemeen wordt verwacht dat die de rente tot boven 5 procent zal verhogen. De hogere rente in de VS blijft dan ook wereldwijde kapitaalstromen aantrekken die op zoek zijn naar hogere rendementen. Naarmate de wereldwijde economische risico's toenemen, zal de dollar waarschijnlijk beschouwd blijven worden als veilige haven om de groeiterugval in zowel Europa als Azië op te vangen.

Hoewel er een dollarpiek kan ontstaan wanneer de Fed uiteindelijk de monetaire verkrapping zal vertragen, is dit op zichzelf misschien niet genoeg om tot een aanzienlijke waardevermindering van de dollar te leiden. In het verleden was ook een verbetering van de wereldwijde groeivooruitzichten nodig om een ommekeer in de waarde van de dollar teweeg te brengen. Hoewel de waarde van de dollar dus hoog is, is de kracht van de munt nog lang niet uitgeput. Beleggers mogen ervan uitgaan dat de dollar tot ver in 2023 zal blijven stijgen.