Argentex: Verkiezingswinst Republikeinen kan leiden tot zwakkere dollar

Argentex: Verkiezingswinst Republikeinen kan leiden tot zwakkere dollar

United States Politics
Amerikaanse Verkiezingen.jpg

Door Thomas De Caluwé, Valuta-Analist, Argentex

De mid-term elections in de Verenigde Staten kunnen grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie. Als de Republikeinen vandaag een meerderheid behalen, kan dat op middellange termijn namelijk leiden tot een zwakkere dollar. 

De valutamarkten kijken gespannen toe hoe Amerikanen vandaag een nieuw congres kiezen. Aangenomen wordt dat de Republikeinen een meerderheid zullen veroveren in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Dat zou betekenen dat Joe Biden een ‘lame duck-president’ wordt en hij moeilijker zijn plannen kan uitvoeren.

De kans is dan minimaal dat Biden in de toekomst nog steun zal vinden voor fiscale stimuluspakketten. Dat soort ondersteuningen van de economie dragen bij aan inflatie, wat de Fed dan weer moet bevechten door de rente te verhogen. Deze dynamiek kan op de middellange termijn tot dollar-zwakte leiden.

Kleine signalen dat de dollar-rally op zijn laatste benen loopt, zijn nu al waarneembaar. Vorige week gaf de Fed aan dat de ‘terminal rate’ (het cijfer waarop de markt de rentepiek in de VS inschat) mogelijk hoger ligt dan verwacht. Dit is normaal gesproken goed voor de dollar, maar de markt reageerde verrassend genoeg niet erg sterk.