Natixis IM: Amerikaanse 'mid-terms' hebben op korte termijn weinig gevolgen voor de markt

Natixis IM: Amerikaanse 'mid-terms' hebben op korte termijn weinig gevolgen voor de markt

United States Politics
verkiezingen-rood.jpg

Hoewel verkiezingen op korte termijn voor volatiliteit op de financiële markten kunnen zorgen, is het effect historisch gezien van relatief korte duur. Dat stelt Garrett Melson, portfolio strateeg bij Natixis IM Solutions. “Vooral dit jaar is het onwaarschijnlijk dat de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen de markten serieus in beweging zal zetten. De inflatie, de Fed en in toenemende mate de angst voor een recessie blijven de meest belangrijke krachten die de markten drijven.” Net als bij de verkiezingen van 2020 kan het enkele dagen duren voordat de definitieve resultaten bekend zijn, afhankelijk van de opkomst, de ingezonden stembiljetten en hoe de eerste uitslagen uitpakken.

Zelfs nu de consensusverwachtingen zijn verschoven van een verdeeld resultaat (Republikeinen winnen Huis, Democraten behouden Senaat) naar een ‘red sweep’ (70% kans op Republikeinse Senaat, 90% kans op Republikeins Huis), hebben de markten er weinig aandacht aan besteed. Volgens Melson is de reden hiervoor dat het waarschijnlijke resultaat een patstelling is, in een of andere vorm. “Een verdeelde regering vermindert de kans op belangrijke wetswijzigingen, waardoor de beleidsonzekerheid afneemt. Een voordeel voor risicovollere activa. Zelfs in het onwaarschijnlijke scenario van een ‘blauwe golf’ hebben we de effecten gezien van onenigheid binnen de democratische gelederen. Hierdoor kwamen moeilijke beleidswijzigingen niet met succes door het Congres. De politisering van de verhoogde inflatie heeft deze dynamiek alleen maar versterkt.”

Op korte termijn zullen de verkiezingen waarschijnlijk dus niet veel directe gevolgen hebben voor de markt, met uitzondering van mogelijke afbouw van hedges naarmate het verkiezingsrisico afneemt. Volgens Melson kunnen we daarentegen in het laatste deel van 2023 vertraagde effecten van de verkiezingen zien, naarmate het debat over de begroting en het schuldplafond meer aandacht zal krijgen. Mochten de Republikeinen een of beide kamers van het Congres overnemen, dan verwacht Natixis IM een mogelijk omstreden politieke strijd, die in 2023 tot enige marktvolatiliteit zou kunnen leiden, voordat uiteindelijk een oplossing wordt bereikt. “Dat zijn zorgen voor later. Voorlopig zijn de verkiezingen waarschijnlijk van weinig belang voor een markt die voornamelijk door rente, inflatie en de Fed gedreven wordt.”

Het einde van dit jaar zal volgens de Natixis IM-strateeg neerkomen op een strijd tussen de hardnekkig sterke inflatie en groei die blijvende hawkish retoriek en bearish sentiment veroorzaken. Steun in de rug voor beleggers komt mogelijk uit de vaak terugkerende, seizoensgebonden rugwind. Aandelenmarkten kennen historisch gezien vaak hun sterkste periode van rendement in het vierde kwartaal.