Argentex: Historisch rentebesluit BoE zal ook in de EU worden gevoeld

Argentex: Historisch rentebesluit BoE zal ook in de EU worden gevoeld

Interest Rates UK
Europa Engeland.jpg

Thomas De Caluwé, valuta-analist bij Argentex, reageert op het rentebesluit van The Bank of England van gisteren, 3 november. Hij geeft aan dat de verhoging van de rente nu al zichtbaar zijn in verschillende delen van de Britse economie. 

'The Bank of England heeft besloten de rente te verhogen met 0,75 procent. Dit brengt de totale rente op 3 procent, het hoogste niveau sinds 2008 en de sterkste verhoging in 33 jaar. Gouverneur Andrew Bailey schetst echter een grimmig economisch toekomstbeeld en vreest dat een recessie mogelijk langer zal duren dan de 2 jaar die eerder nog werd verwacht. Ook waarschuwt hij dat de bank de rente ziet pieken op een lager niveau dan momenteel ingeprijst door de markt. Dit staat in scherp contrast met de Fed in de Verenigde Staten, die gisteren aangaf dat rente mogelijk hoger moet dan verwacht. 

Dit markeert mogelijk een belangrijk kruispunt voor The Bank of England. De economie in het Verenigd Koninkrijk staat er slechter voor dan de Amerikaanse en Europese. Dit geeft de Britten minder speelruimte om de rente continu te verhogen. 


Importeren op korte termijn goedkoper voor EU-bedrijven

Op lange termijn kan dat betekenen dat het pond aan waarde verliest ten opzichte van de dollar en euro en dat maakt het op korte termijn goedkoper voor bedrijven uit de EU om goederen uit het VK te importeren. De andere kant is dat het Verenigd Koninkrijk een belangrijke Europese handelspartner blijft en een diepe recessie bij de Britten de Europese economie dus ook zal schaden.  

Deze dynamiek heeft zijn weerslag op de Europese beurzen. In Duitsland verloor de DAX 1,6% en in Frankrijk verloor de CAC 1,1% na de aankondiging. De gevolgen van dit hoge renteniveau zijn nu ook al zichtbaar in verschillende delen van de Britse economie. De hypotheektarieven tikken de 6,5 procent aan, het hoogste punt in 14 jaar. Dit maakt een hypotheek enorm duur voor Britse starters, wat weer effect heeft op de huizenprijzen. De Britse bank Lloyds verwacht dat deze zullen vallen tussen 7,9 procent en 18 procent in 2023. 

Ook Britse mkb’s ontsnappen niet aan de negatieve gevolgen van de hoge rente. De aflossing van bankleningen worden duurder voor kleine en middelgrote bedrijven zijn duurder en dat heeft veel impact. Analisten verwachten dat zelfs 28.000 bedrijven failliet kunnen gaan als de rente stijgt tot boven de 5 procent. Als dit scenario werkelijkheid wordt, is het onvermijdelijk dat dit ook een negatieve gevolgen zal hebben voor bedrijven uit de EU die zaken met het Verenigd Koninkrijk doen.'