Ebury: Rishi Sunak stelt markten gerust, Britse pond schiet omhoog

Ebury: Rishi Sunak stelt markten gerust, Britse pond schiet omhoog

Currency British Pound
Geld ponden.jpg

Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer, Ebury

Risico-activa sloten de week overal ter wereld stabiel of hoger af, de markten prijzen de ’terminal rate’ (het eindpunt van de renteverhogingen door de centrale banken) ietsje lager in en de rendementen dalen.

Premier Sunak heeft beloofd de Britse overheidsfinanciën te stabiliseren en de markten lijken hem het voordeel van de twijfel te geven. Het Britse pond presteerde beter dan alle andere G10-valuta en eindigde aanzienlijk hoger ten opzichte van de dollar. De euro deed het redelijk, ondanks het feit dat de toon van de ECB bijna ‘dovish’ was. In de VS waren de cijfers over de economie en de bedrijfsinkomsten ‘dovish’, waardoor het aannemelijker wordt dat de Fed over niet al te lange tijd een afwachtende houding zal aannemen.
 
Het wordt een belangrijke week voor de valutamarkten en voor de financiële markten in het algemeen. Woensdag komt de Federal Reserve bijeen, donderdag de Bank of England. Iedereen verwacht dat beide centrale banken de rente met nog eens 75 basispunten zullen verhogen. In beide gevallen zullen de markten zich vooral door de mededelingen laten leiden. De centrale banken van Canada en Australië hebben het tempo van hun renteverhogingen al verlaagd, dus het zou ons niet verbazen als ook de vertegenwoordigers van de Fed daartoe neigen. Voor de Bank of England ligt dit anders, omdat er veel afhangt van de begrotingsplannen van Sunak. Die zijn op dit moment nog niet bekend. Deze week is buitengewoon druk voor de valutamarkten: maandag krijgen we ook het flash-CPI-rapport (consumentenprijsindex) voor de eurozone en vrijdag verschijnt in de VS het banenrapport.
 
Belangrijke valuta in detail
 
EUR
 
De PMI-indices voor economische activiteit in de eurozone zijn in oktober opnieuw zwakker geworden, maar het bbp – de werkelijkheid – was in Duitsland beter dan verwacht. De ECB verhoogde de rente met 75 basispunten en leek een soort onduidelijke ‘dovish’ wending aan de mededelingen te willen geven. Juist op dit moment bleek de inflatie in Duitsland veel hoger te zijn dan verwacht: een verpletterende 11,6% op jaarbasis – precies 10% hoger dan de daggeldrente na de renteverhoging door de ECB van vorige week. De markten verwachten in oktober een verdere stijging van zowel het headlinecijfer als het kerncijfer. Volgens ons zal ECB-voorzitter Lagarde binnenkort opnieuw haar ‘dovish’ lijkende houding moeten bijstellen.
 
GBP
 
De PMI-cijfers van oktober waren zwakker dan verwacht, wat een eerste teken is dat de begrotingschaos onder Truss het ondernemersvertrouwen heeft geschaad. Andere macro-economische cijfers gaven juist een wisselend beeld en waren iets beter dan verwacht (maar de verwachtingen waren gedempt). De handel in het pond wordt nog steeds door de politieke ontwikkelingen bepaald. Het premierschap van Sunak begint met een stabiele munt, die een hogere koers heeft dan vóór de aankondiging van de rampzalige begrotingsplannen. Wat de Bank of England gaat besluiten en mededelen, is op dit moment nog moeilijker te voorspellen dan anders. De bekendmaking van de begrotingsplannen van Sunak is namelijk opgeschoven naar november en het MPC zal zijn beslissingen uiteraard mede op die plannen baseren. Houd rekening met veel volatiliteit.
 
USD
 
In de VS lijken alle secundaire cijfers (woningmarkt, consumentenvertrouwen en bestellingen van duurzame goederen) erop te wijzen dat de renteverhogingen door de Fed eindelijk effect beginnen te hebben. Ook de slechte resultaten van de technologiebedrijven versterkten het gevoel dat er een keerpunt komt, in ieder geval voor de korte termijn, en dat de Fed de teugels binnenkort een beetje kan laten vieren. Toch zullen de arbeidsmarktcijfers wat dit betreft de doorslag geven, en daarin is nog geen ontspanning te zien. Het rapport van deze week verschijnt na de novemberbijeenkomst van de Fed. Dat deze de rente opnieuw met 75 basispunten gaat verhogen, lijkt een uitgemaakte zaak. De enige vraag is nog of voorzitter Powell zal laten doorschemeren dat de centrale bank zich kan vinden in de huidige verwachting voor de ’terminal rate’, die bij 5% voor volgend jaar ligt. Als er ook maar iets op de langverwachte ‘dovish ommezwaai’ van de Fed wijst, zou dat tot een scherpe sell-off van de dollar kunnen leiden.