DWS: Naast renteverhoging met 75 bps zal ECB de deposito’s van banken aanpakken

DWS: Naast renteverhoging met 75 bps zal ECB de deposito’s van banken aanpakken

Interest Rates ECB
europese centrale bank (ECB).png

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt aanstaande donderdag de rente met 75 basispunten. Hierdoor komt de depositorente op 1,5%, het hoogste niveau sinds januari 2009, stelt Ulrike Kastens, Europa econoom bij DWS. “De komende maanden verwacht ik verdere rentestappen, waardoor de depositorente boven de 2% uitkomt; de markt prijst momenteel een rente in van 3% in de zomer van 2023.” 

De ECB ziet zich gedwongen om de rente met een forse tik te verhogen vanwege de hoge inflatiecijfers, die ook in 2023 aanhouden, zegt Kastens. “En daarbij komt nog het risico dat de inflatieverwachtingen van het beleidsanker schieten.”  

De vraag blijft hoe de ECB de komende maand met haar balans van inmiddels bijna 9000 miljard euro omgaat. Hierbij moeten volgens Kastens twee zaken worden onderscheiden: de herinvesteringen van de vrijvallende aflossingen in de obligatieportefeuille en de deposito’s van de ECB. “Door de continue herinvesteringen is de obligatieportefeuille nog steeds even groot. Hoewel vanuit andere centrale banken druk is om hier iets aan te doen, wordt er deze week waarschijnlijk geen besluit over genomen, mede vanwege de huidige volatiliteit op de obligatiemarkten. Wij verwachten een voorzichtige afbouw van de herinvesteringen in 2023.”  

De vergadering zal zich volgens Kastens deze week wel buigen over het geld dat banken stallen bij de ECB. “Er is zo’n 4700 miljard euro bij de centrale bank geparkeerd, waarover de banken 30 à 40 miljard euro aan rente ontvangen. Ik denk dat de ECB hier iets aan wil doen door minder gunstige voorwaarden te bieden voor het langer in bewaring geven van geld.”