Invesco: Marktvolatiliteit en ESG-integratie doen allocaties naar factorbeleggen toenemen

Invesco: Marktvolatiliteit en ESG-integratie doen allocaties naar factorbeleggen toenemen

Factor Investing
Investeringen.jpg

Vermogensbeheerder Invesco publiceert vandaag de bevindingen van zijn zevende jaarlijkse Global Factor Investing Study. De studie baseert zich op interviews met 151 institutionele en particuliere beleggers die samen meer dan 25.400 miljard dollar aan beleggingen beheren.

  • 67% van de respondenten vindt dat factorbeleggen het afgelopen jaar hielp om de marktvolatiliteit te beheersen, en 64% zegt dat hun vertrouwen in kwantitatief beleggen de afgelopen twaalf maanden is toegenomen.
  • Afgelopen jaar verhoogde 41% van de respondenten hun allocaties, 39% is van plan dat het komende jaar te doen.
  • Beleggers passen hun factorstrategieën steeds vaker aan actuele marktomstandigheden aan: 43% wijzigt de factordefinities om de 1-3 jaar, tegenover 16% in 2021.
  • 66% van de beleggers is het ermee eens dat factoren kunnen worden gebruikt om ESG-doelstellingen te implementeren.

Uit de studie van dit jaar blijkt dat respondenten verwachten dat op factor gebaseerde strategieën beter zullen presteren tijdens perioden van inflatie en trage economische groei. Respondenten vinden ook dat beleggen in vastrentende waarden in de huidige marktomgeving aantrekkelijker is met factorbeleggen omdat het een goede manier is om de volatiliteit te beheren en portefeuilles te diversifiëren.

De respondenten verwachten dan ook dat waarde, lage volatiliteit en kwaliteit de komende twaalf maanden de best presterende factoren zullen zijn. Meer dan 80% vindt dat hun factorallocaties de prestaties van hun fundamentele actieve strategieën hebben geëvenaard of overtroffen; ten opzichte van marktgewogen strategieën geldt dit voor 64% van de respondenten.

Georg Elsaesser, Senior Portfolio Manager, Quantitative Strategies bij Invesco: "Het vertrouwen in op factoren gebaseerde beleggingsstrategieën heeft niet alleen standgehouden in volatiele tijden, maar is toegenomen nu de prestaties van kwantitatieve strategieën zich de afgelopen achttien maanden hebben hersteld."