T. Rowe Price: Zes redenen waarom Japan er relatief goed voor staat

T. Rowe Price: Zes redenen waarom Japan er relatief goed voor staat

Japan
Japan Tokyo.jpg
  • Toerisme naar Japan komt weer op gang en de post-covid inhaalvraag moet nog plaatsvinden
  • Beleggers lijken een economische vertraging al te hebben ingeprijsd
  • De verzwakking van de yen heeft de concurrentiepositie van Japan versterkt en exportbedrijven profiteren daar volop van
Beleggers hebben op dit moment twee belangrijke vragen over Japan. Ten eerste, hoe kwetsbaar is het land, als open en cyclische markt, voor een wereldwijde recessie, vooral nu het als netto-importeur van energie te maken krijgt met stijgende energieprijzen. En de tweede vraag is hoe Japan zich verhoudt tot Europa en de opkomende markten.
 
Als de wereld een zware recessie doormaakt, zou elk land daar gevoelig voor zijn, en Japan is geen uitzondering. Maar in vergelijking met andere markten is er volgens Daniel Hurley, portfoliospecialist bij T. Rowe Price veel voor te zeggen dat Japan het zowaar beter zal doen. 
 
Politiek
 
Japan is misschien wel het politiek stabielste land ter wereld. Premier Kishida en de LDP hebben net de verkiezingen voor het Hogerhuis gewonnen om hun macht te consolideren nadat ze in oktober vorig jaar de winst in het Lagerhuis hadden gepakt. Ze hebben overweldigende steun om veel van hun hervormingen en voorstellen door te drukken zonder zich zorgen te maken over de peilingen voor ten minste drie jaar. Dit zou hen in staat moeten stellen economisch pragmatische, maar politiek controversiële beleidsmaatregelen door te drukken, zoals het opheffen van de corona-beperkingen en het openstellen van de grenzen en het herinvoeren van kernenergie.
 
Energie
 
Als netto-importeur van energie heeft Japan te lijden onder de sterk stijgende energieprijzen. Op korte termijn is Japan echter minder kwetsbaar en beschikt het over een pragmatische oplossing, gezien Kishida's recente aankondiging dat het opdracht zal geven tot de ontwikkeling en bouw van ‘next generation’ kerncentrales. Dit is een belangrijke verschuiving gezien de ramp in Fukushima in 2011. Van cruciaal belang is dat hierdoor de energieafhankelijkheid van Japan op langere termijn wordt verminderd en het land tegen 2050 een koolstofemissie van nul zal hebben. 
  
Op kortere termijn is de regering-Kishida van plan om vanaf de zomer van 2023 tot 17 kerncentrales opnieuw op te starten. Japan is momenteel voor zijn energie afhankelijk van ruwe olie en vloeibaar aardgas. In tegenstelling tot Europa is Japan minder afhankelijk van Russische energie en heeft het een oplossing op langere termijn voor de energie-afhankelijkheid en de transitie naar groene energie.
 
Coronavirus
 
Japan heeft een van de hoogste vaccinatiepercentages ter wereld en ondanks het feit dat het aantal gevallen momenteel sterk toeneemt, blijven de grensbeperkingen versoepelen; onlangs hebben zij aangekondigd dat de eisen voor PCR-tests zullen worden afgeschaft. Hurley denkt dat het aantal toeristen dat wordt toegelaten, de komende maanden zal toenemen. Zij zullen de vraag een impuls geven gezien het lage niveau van de yen in 25 jaar. Terwijl Europa en de VS de voorbije 18 maanden hebben geprofiteerd van de "covid-off" opleving, heeft Japan dat nog tegoed.  
 
Governance
 
De aandacht voor de pandemie, de focus op groei versus waarde en de onstuimige daling van de yen hebben een aanhoudende en zeer bemoedigende verbetering van het ondernemingsbestuur in Japan overschaduwd. Dit is een enorm succes voor het land, een succes dat buitenlandse beleggers volgens Hurley over het hoofd zien.
 
Ondanks de onzekerheid in de wereldeconomie blijven Japanse bedrijven aandelen terugkopen en kapitaal teruggeven aan aandeelhouders op recordniveaus. Dit is een zeer bemoedigend teken over de gezondheid van de bedrijven en ook een teken van de voortdurende verbetering van het ondernemingsbestuur op bedrijfsniveau in Japan. Hurley meent dat de aanhoudende druk van de laatste tijd kansen creëert voor langetermijnbeleggers.
 
Waardering
 
Japan handelt op 12x fwd. P/E, tegenover een gemiddelde van 14x fwd. P/E.  Nu Japan onder het gemiddelde noteert, denkt Hurley dat een economische vertraging is ingeprijsd. Als de wereldeconomie een zachte landing maakt, heeft Japan volgens hem het potentieel om opnieuw een aantrekkelijke koers te volgen. Het herstel van de Japanse binnenlandse economie en de geleidelijke heropening van de grenzen zijn ook een steun zijn voor de winsten van binnenlandse bedrijven. 
 
Valuta
 
Volgens Hurley is de yen ondergewaardeerd en noteert hij rond het laagste punt in 25 jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De zwakke yen heeft het concurrentievermogen van Japan ondersteund en is een zegen geweest voor de exporteurs. De belangrijkste oorzaak van de zwakte van de yen is de hoge inflatie in de VS. In Japan blijft de inflatie echter in het algemeen in lijn met de doelstelling van de Bank of Japan; zij hoeft de rente niet te verhogen.  
 
Conclusie
 
De vooruitzichten voor de wereldeconomie zien er onzeker uit met een steeds langer wordende lijst van landen die in recessie dreigen te geraken, als ze dat niet al zijn. Het is dan ook zeker een moeilijke periode voor beleggers. Maar voor wie over een grondige en brede lokale kennis beschikt, zijn er duidelijke redenen om optimistisch te zijn over de middellangetermijnvooruitzichten voor Japan.
 
Het recente winstseizoen is overwegend solide geweest.  De operationele marges van bedrijven hebben een impuls gekregen door de zwakkere yen, vooral de grote exportbedrijven verdienen extra yens voor hun dollars. Als de energie buiten beschouwing wordt gelaten, zou Japan een van de beter presterende ontwikkelde markten zijn. De vooruitzichten voor de markt zijn gunstig. In vergelijking met andere regio's heeft Japan veel positieve factoren die het voor beleggers interessant maken om het land nader te bestuderen.