AXA IM: Veel beleggingskansen in waterstof

AXA IM: Veel beleggingskansen in waterstof

ESG-investing Energy Transition
Waterstof

De opkomst van waterstof biedt beleggers veel kansen, zegt Amanda O'Toole, Portfolio Manager Equities bij AXA IM. ‘De technologie heeft veel meer te bieden dan dat er nu mee wordt gedaan.’

AXA IM ziet potentiële kansen in alle delen van de toeleveringsketen, van bedrijven die de hernieuwbare energie maken die nodig is om groene waterstof te produceren, of componenten leveren die nodig zijn voor het proces, tot de distributie-infrastructuur, waaronder pijpleidingen en opslag, en tot slot sectoren die waterstof als brandstofbron kunnen gebruiken.

‘Wij geloven dat een koolstofarme economie uiteindelijk zal leiden tot meer economische groei - en dat waterstoftechnologie nog maar een klein beetje van haar potentieel heeft laten zien’, aldus O'Toole. Maar de moeilijkheden van het vergroenen van de bestaande grijze waterstofproductie en het realiseren van volumes op grote schaal, tot kostenefficiëntie en opslag- en transportkwesties, moeten niet onderschat worden, voegt de portefeuille manager eraan toe.

Groene waterstof wordt geproduceerd door elektrolyse, waarbij waterstofmoleculen worden gespleten, gebruikmakend van hernieuwbare elektriciteit, wat betekent dat er geen CO2 vrijkomt bij de productie. Dit is echter een stuk duurder dan grijze waterstof.

‘Wij zijn echter ervan overtuigd dat het de moeite en de nodige investeringen waard zijn, aangezien het gebruik van groene waterstof in sectoren als cement, staal en lange-afstandsscheepvaart zou helpen om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen enorm te verminderen. Het heeft ook het potentieel om de industrialisatie van ontwikkelingslanden op een duurzamere manier te ondersteunen’, aldus O’Toole.

Om dit mogelijk te maken, moeten proefprojecten worden omgezet in grootschalige geïndustrialiseerde oplossingen. Dit vereist aanzienlijke financiering, beleidsondersteuning en adequate uitvoering. BloombergNEF suggereert dat er tot 2030 $150 miljard aan cumulatieve subsidies nodig is om waterstof als energiebron op te schalen, terwijl de Hydrogen Council schat dat er in totaal $700 miljard aan investeringen nodig is in de hele waardeketen.

Het vergt ook de ontwikkeling van infrastructuur, een heroverweging van industriële modellen en lokale organisatie. En natuurlijk is er een enorme hoeveelheid hernieuwbare elektriciteit nodig. O'Toole: ‘Dit alles creëert een veelvoud aan potentiële kansen voor investeerders, in een verscheidenheid aan sectoren - en hoewel groene waterstof slechts één stukje van de puzzel is in de overgang naar een koolstofarme maatschappij, geloven wij dat het een cruciaal stukje kan zijn.’

Ze vervolgt: ‘En hoewel groene waterstofoplossingen en -technologieën op dit moment grotendeels door private bedrijven worden ontwikkeld, zien we dat meer beursgenoteerde bedrijven projecten en technologieën ontwikkelen die nodig zijn om groene waterstof binnen hun bedrijf te versnellen. Wij geloven dat er een enorm potentieel is onder beursgenoteerde aandelen op het gebied van groene waterstof voor beleggers met een langeretermijnvisie.’