Ebury: Dollar geraakt door tekenen stagnatie in VS, euro presteert wisselend na ‘hawkish’ verrassing ECB

Ebury: Dollar geraakt door tekenen stagnatie in VS, euro presteert wisselend na ‘hawkish’ verrassing ECB

Monetary policy Currency
Geld dollar euro (04)
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer, Ebury
 
Door de teleurstellende cijfers over de Amerikaanse economie daalden overal ter wereld de rendementen. Er is nu geen enkele kans meer dat de Federal Reserve deze week de rente met 100 basispunten verhoogt.
Direct na de verrassende renteverhoging van 50 basispunten door de ECB veranderde er voor de gemeenschappelijke munt verbazingwekkend weinig, maar hij deed wel mee aan het algehele koersherstel ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Vooral commodity-valuta´s presteerden door de stabiliserende commodityprijzen heel goed.
 
Het belangrijkste financiële nieuws van deze week wordt de bijeenkomst van de Federal Reserve, die woensdag plaatsvindt. Daarnaast verschijnt zowel in de VS als in de eurozone een belangrijk inflatierapport (beide op vrijdag). De markten vragen zich op dit moment vooral af hoe snel neerwaartse druk op de inflatiecijfers zal ontstaan nu de economische activiteit in de meeste sectoren afneemt. Ook de Federal Reserve zal bij zijn julibijeenkomst vooral met deze vraag worstelen.
 
Belangrijke valuta in detail
 
EUR
 
De ECB verraste de markten met een renteverhoging van 50 basispunten. Wij hadden de kans dat dit zou gebeuren op 50% geschat. De eerste positieve reactie van de euro ebde een beetje weg, omdat de markten nog steeds het gevoel hebben dat ze niet genoeg over het ‘anti-fragmentatie-instrument’ van de ECB weten.
 
De ECB stopt overigens met zijn ‘forward guidance’ en zal minder op de eigen prognoses gaan leunen. Deze stap is dringend noodzakelijk, want – zoals wij al vaak hebben gezegd – schieten die prognoses volkomen tekort. Door deze onzekerheid, in combinatie met de negatieve verrassingen van de PMI’s – die erop lijken te wijzen dat de economie van de eurozone stagneert – wist de euro zijn winst ten opzichte van de dollar niet verder te vergroten en kwam pariteit in zicht. Alle ogen zijn nu gericht op de flash-CPI-cijfers van vrijdag. Verwacht wordt dat de kerninflatie in de eurozone haar hoogste niveau nog niet heeft bereikt.
 
GBP
 
Het macro-economische nieuws uit het VK is vorige week duidelijk verbeterd. De rapporten over economische activiteit waren opwaartse verrassingen en blijven op stabiele groei wijzen. Op de arbeidsmarkt heeft ook in mei een gezonde banencreatie plaatsgevonden. De headline-inflatie is nog steeds torenhoog, maar de kerninflatie daalt nu al twee maanden op rij.
 
Het Britse pond reageerde hier nauwelijks op en volgde ten opzichte van de dollar de koers van de euro. Toch zou al dit positieve nieuws in de komende weken wel eens voor een rally van het pond kunnen zorgen, vooral nu de waardering goed blijft.
 
USD
 
Er waren vorige week onmiskenbare aanwijzingen dat de Amerikaanse economie stagneert. De wekelijkse aanvragen van een werkloosheidsuitkering blijven stijgen – maar wel vanaf een heel laag niveau. De hoge hypotheekrentes zorgen nog steeds voor stagnatie op de woningmarkt, maar het aantal nieuwe woningbouwprojecten blijft historisch hoog.
 
De zorgwekkendste ontwikkeling is volgens ons de daling van de PMI’s naar niveaus die duidelijk op krimp wijzen. Overal ter wereld hebben centrale banken voor ‘hawkish’ verrassingen gezorgd, maar wij verwachten niet dat de Federal Reserve dat deze week bij zijn julibijeenkomst zal doen. Er zijn aanwijzingen dat de Amerikaanse economie stagneert, wat voor de Fed voldoende aanleiding moet zijn om de renteverhoging tot 75 basispunten te beperken.

In het algemeen denken we dat de extreme renteverhogingen nu tot het verleden behoren en we na de julibijeenkomst weer de bekende verhogingen van 25 of 50 basispunten zullen zien. Dit zou een bovengrens kunnen stellen aan de winst van de dollar.