T. Rowe Price: Vraaguitval zal hoge olieprijzen weer laten dalen

T. Rowe Price: Vraaguitval zal hoge olieprijzen weer laten dalen

Commodities
Olie.png
  • De oorlog in Oekraine blijft zorgen voor volatiele olieprijzen, maar uiteindelijk wordt de prijs van olie door fundamentals bepaald. 
  • Hoge olieprijzen zorgen op de lange termijn uiteindelijk voor lagere olieprijzen als gevolg van vraaguitval. 
  • Op korte termijn zijn er scenario's mogelijk waarin de olieprijs nog even blijft stijgen.
De olieprijs blijft volatiel zolang de markten de laatste nieuwsberichten in verband met de oorlog in Oekraïne verwerken. Toch zou de huidige hoge olieprijs op termijn moeten leiden tot een daling van de olieprijs en daarmee tot een lagere benzineprijs aan de pomp. Hoewel geopolitieke risico's de olieprijs op korte termijn kunnen opdrijven, leert de geschiedenis dat de fundamentals op de lange termijn de overhand hebben.
 
Volgens Shinwoo Kim, Portfolio Manager, Global Natural Resources Strategy, bij de Amerikaanse vermogensbeheerder T. Rowe Price (AUM: $1.578 miljard), is de remedie voor hoge olieprijzen nog steeds hoge olieprijzen omdat zij de vraag smoren en een reactie aan de aanbodzijde stimuleren die de markt na verloop van tijd weer in evenwicht brengt. 
 
Hoge olieprijzen zijn nog steeds de remedie voor hoge olieprijzen
 
De nieuwsstroom in verband met de Russische invasie in Oekraïne zal de volatiliteit van de olieprijs blijven aanwakkeren. Kim kan zich verschillende scenario's voorstellen die de volgens hem al hoge spotprijzen voor ruwe olie nog verder kunnen opdrijven, zoals oorlogsschade aan de pijplijninfrastructuur, sancties die het moeilijker maken om olie van Rusland te kopen, of Rusland die de verkoop van olie en aardgas aan bepaalde landen stopzet. 
 
Ongeacht hoe deze zeer veranderlijke situatie uitpakt, merkt Kim dat de natuurlijke evenwichtsmechanismen van de markt van kracht blijven: Hoge olieprijzen moeten uiteindelijk de remedie zijn voor hoge olieprijzen. De basismechanismen van dit evenwichtsherstellende proces zijn bekend, ook al zijn de precieze omstandigheden deze keer wel anders. Aan de andere kant van de enorme vraagschok die zich tijdens de pandemie voordeed, zal het herstel van het aanbod tijd vergen om de achterstand in te lopen naarmate de hoge prijzen producenten ertoe aanzetten de olieproductie op te voeren.
 
Intussen hebben de olieprijzen een niveau bereikt waarop Kim wereldwijd een zekere mate van vraagvernietiging verwacht, vooral omdat dit gebeurt tegen de achtergrond van dramatisch hoge prijzen voor steenkool en niet-Amerikaanse aardgas en een opwaartse druk op de kosten in andere sectoren van de economie. Volgens hem blijft deze achtergrond, samen met de waarschijnlijke verbetering van de productiviteit van de oliebronnen, zijn standpunt ondersteunen dat de olieprijs op lange termijn op een lager niveau zou moeten normaliseren. 
 
De inval van Rusland in Oekraïne heeft de wereldwijde energiemarkten in beroering gebracht en, voorspelbaar, een overvloed aan marktrumoer en speculaties over de mogelijke gevolgen op korte termijn veroorzaakt. T. Rowe Price blijft zich richten op de lange termijn, waar zij mogelijkheden ziet voor zowel meer steun voor schone energie als een meer pragmatische benadering van aardgas en oude energiebronnen in Europa. Ook het natuurlijke herbalanceringsproces van de oliemarkt blijft volgens T. Rowe Price intact, al kan het enige tijd duren voordat deze krachten loskomen; de volatiliteit op korte termijn zal waarschijnlijk hoog blijven.