DWS: ECB bevindt zich in spagaat

DWS: ECB bevindt zich in spagaat

ECB War Ukraine
ECB (5).png

Hieronder vind je een commentaar van Ulrike Kastens, Europa-econoom bij DWS, over de hoge inflatie en aankomende de ECB-vergadering.

"In februari is de nominale inflatie in de eurozone tot 5,8% gestegen. De inval van de Russen in Oekraïne is nog niet eens meegenomen in dat cijfer. De inflatie ligt hoger dan verwacht omdat de energieprijzen met maar liefst 31,7% zijn gestegen; goed voor 60% van de stijging. Ook levensmiddelen werden duurder en die twee dingen samen komen hard aan bij de consument", weet Kastens.

Op de korte termijn is een ommekeer niet te verwachten, aldus Kastens. "In maart neemt de inflatie alleen maar verder toe vanwege de oplopende olie- en gasprijzen. Een 6 voor de komma is dan ook niet uit te sluiten. De ECB zit een beetje in een spagaat. Enerzijds zijn in dit inflatieklimaat opkoopprogramma's niet meer gepast, anderzijds kunnen alle economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne nog niet helemaal worden ingeschat. Dit zou deze week ook de boodschap van de ECB moeten zijn."