Carmignac: Waar liggen de kansen op de obligatiemarkten?

Carmignac: Waar liggen de kansen op de obligatiemarkten?

Fixed Income
Obligaties (02)

Obligaties in euro – Marie-Anne Allier, Fondsbeheerder bij Carmignac

  • De rente heeft de steile klim die ze medio december aanvatte, begin dit jaar voortgezet. Die stijging past in de bredere marktdynamiek. Omdat de inflatiecijfers keer op keer hoger uitvallen dan verwacht, anticiperen beleggers sinds een zestal maanden namelijk op een bijzonder snelle normalisering van het monetaire beleid in alle regio's. Daardoor is de rente fors opgelopen, vooral op korte looptijden.
  • In Europa liet de ECB, inhetspoor van de andere centrale bankenvan ontwikkelde landen, weten de beleidsrente te willen normaliseren, ondanks de beperkte loondruk. Ze liet daarbij alle opties open, waaropdemarkt ervanuitging dat de ECB dit jaar eeneinde maakt aande negatieve rente.
  • Als de ECB geen obligaties meer aankoopt, zal dat naar verwachting nadelig uitpakken voor de landen met de hoogste schuldgraad. In combinatie met de vele geplande uitgiften in het eerste kwartaalzullen de spreads vandie landen waarschijnlijk onder druk komen te staan.

"Van "eindeloze kwantitatieve verruiming" en "langdurig lage rente" een jaar geleden zijn we overgestapt naar eenklimaat van wereldwijd en op alle looptijden snelstijgende rente. Gezien de oplopende inflatie en de verkrapping van het monetaire beleid zal het essentieelzijn om het renterisicoactief te beheren."

"Nu de ECB haar aankopen afbouwt, zal de verhouding tussen vraag en aanbod voortaan minder gunstig zijn. In Europa verwachten wij na de kwantitatieve verruiming dit jaar voor het eerst sinds 2015 een positief emissiesaldo: de ECB zal in 2022 niet het volledig aanbod opnemen en dat kan een impact hebben op de spreads van de landen met de hoogste schuldgraad."

Bedrijfsobligaties – Pierre Verlé, Hoofd Bedrijfsobligaties

  • De bedrijfsobligatiemarkten maken zich zorgen over de stijgende rente. Op iets langere termijn zorgt mogelijk ook de normalisering (stijging) van het wanbetalingspercentage, dat de afgelopen jaren kunstmatig laag is gehouden, voor onrust. Zoals altijd ontstaan er kansen wanneer beleggers bevreesd zijn.
  • Hoewel de spreads op de markt de laatste tijd zijn uitgelopen, liggen ze nog altijd op een relatief laag niveau. Daarom blijven we ons richten op specifieke beleggingskansen en handhaven we een voorzichtige positionering, met een hoge mate van afdekking. Op die manier kunnen we het marktrisico verminderen en volop inzetten op de alfa van onze specifieke situaties.
  • Omdat er een restrictiever monetair beleid in het verschiet ligt, is onze allocatie gefocust op instrumenten met een variabele rente, hoogrentende obligaties en emittenten die baat hebben bij de inflatie. Zo houden we het durationrisico beperkt.

"Bedrijfsobligatiefondsen haalden in het recente verleden hun rendement uit de bèta, maar dat is een anomalie. Bedrijfsobligaties zijn contracten die beleggersin de gelegenheid stellenzich te focussen op fundamentele factoren en niet zozeer op de verwachtingen. Wij bouwen ons rendement op door risico's in te schatten en effecten te selecteren, niet door te gokken welke richting de markt zal uitgaan."

"In een bezorgde markt ontstaan er kansen voor wie bereid is complexere (niet risicovollere) situaties te analyseren."