MFS: Donderwolken boven opkomende markten

MFS: Donderwolken boven opkomende markten

Emerging Markets
Outlook vooruitzicht (12) crisis storm op komst

De factoren die opkomende markten normaliter aantrekkelijk maken voor beleggers, wegen dit jaar niet op tegen een stijgende dollar, geopolitieke onrust en een volatiel China, stelt Rob Almeida, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder MFS. Zeker het begin van 2022 brengt vele risico’s met zich mee voor EM-beleggingen.

“Beleggers kiezen voor opkomende markten omdat ze kiezen voor een transitie, die in principe los staat van groei. Het gaat natuurlijk om winst, en die wordt gehaald uit ontwikkeling: van een kapitaalintensieve naar een efficiëntere kapitaal-light industrie en de kosten die dat bespaart en de extra geldstromen die dat oplevert. Maar in het huidige economische klimaat wordt dit overschaduwd door een aantal grote onzekerheden. De voordelen leggen het af tegen een aantal factoren die als een donkere wolk boven de emerging markets hangen.”

“Ten eerste de Fed: de kans dat de Amerikaanse centrale bank de teugels aantrekt heeft de dollar alvast flink doen stijgen. Opkomende markten zitten hier totaal niet op de wachten, die floreren juist pas als de dollar wordt getemperd doordat de rente al langere tijd op een hoger niveau ligt. De dreiging dat de Fed in 2022 in gaat grijpen, drukt nu al zijn stempel op opkomende markten: het is een naderend onvermijdelijk risico.”

Maar ook geopolitieke onrust in Rusland en Oekraïne en de verwachting dat de Chinese groei vertraagt, maken het geen gemakkelijk jaar voor deze markten. Almeida: “We zien dat de spectaculaire economische groei in China afneemt – onze verwachting is dat de groei in 2022 ongeveer gelijk gaat zijn met die van een ontwikkelde markt: 2% tot 4%. Dit zal negatieve gevolgen hebben voor alle opkomende landen, die hierdoor minder aantrekkelijk worden voor beleggers."