DWS: Jaar van de tijger brengt Chinese markten geluk

DWS: Jaar van de tijger brengt Chinese markten geluk

Outlook China
China 4.jpg

Op 1 februari begint het Chinese nieuwjaar dat in het teken staat van de tijger. Twaalf jaar geleden haalde China in het tijgerjaar Japan in als de op één na grootste economie ter wereld. Ook 2022 ziet er veelbelovend uit, zegt Sean Taylor, Chief Investment Officer Asia Pacific bij vermogensbeheerder DWS.

2021 was een jaar met hobbels voor de Chinese aandelenkoersen omdat de People's Bank of China het monetaire beleid verstrakte en omdat de regering meer regelgeving invoerde in de onderwijs- en internetsectoren”, zegt Taylor. “Ook het zerocovidbeleid en de schuldproblematiek in de vastgoedsector droegen daaraan bij.”

Maar Taylor verwacht over een maand of twee een stijging van de koersen. “Gerichte overheidssteun stut de groei en regelgeving hieromtrent bevindt zich inmiddels in de implementatiefase. Dit is zowel goed voor de aandelen- als voor de obligatiemarkten", aldus Taylor.

Daar komt nog eens bij dat China een heel ander pad kiest dan de rest van de wereld. Taylor: “In China zijn er, sinds het begin van de coronacrisis en anders dan in de VS en Europa, geen grote steunprogramma's van de overheid geweest. De beschikbaarheid van kapitaal en de consumentenuitgaven daalden hierdoor aanzienlijk. Maar wat op korte termijn ongunstig was voor de economische ontwikkeling, kan op middellange termijn juist lonend zijn.”

In de geïndustrialiseerde landen is de schuld enorm gestegen terwijl die in China vorig jaar met 7% is gedaald tot 272% van het bbp, merkt Taylor ten slotte nog op. “China heeft lang niet zo veel van de toekomst geleend als de VS en Europa hebben gedaan.”