Invesco: Het ergste moet nog komen voor staatsobligaties

Invesco: Het ergste moet nog komen voor staatsobligaties

Fixed Income Outlook Monetary policy
USD dollar staatsobligaties.png

Staatsobligaties hebben een moeilijk jaar achter de rug – de markten in ontwikkelde landen sloten 2021 zelfs af met een verlies van 6,5%, uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Wie denkt dat dit staatsobligaties juist aantrekkelijker maakt in het nieuwe jaar, komt bedrogen uit, zegt Stuart Edwards, fondsmanager en obligatie-expert bij vermogensbeheerder Invesco.

De obligatie-bearmarkt is volgens hem pas net begonnen en daar zijn drie redenen voor. “Allereerst, de context. De rentes op staatsobligaties waren begin 2021 al bijzonder laag door de impact van de coronapandemie en alle bijbehorende beleidsacties in 2020.”

De tweede reden is dat de centrale banken hun extreem soepele monetaire beleid terugdraaien. “De rente gaat binnenkort toch echt omhoog en QE-programma’s worden teruggeschroefd. Centrale banken kopen dus minder staatsobligaties op, en dat kan een opwaartse druk uitoefenen op de obligatie-yields.”

“En de kers op de taart”, sluit Edwards af, “is de inflatie. Die blijkt veel langer te blijven hangen dan we in eerste instantie dachten. Intussen neemt de politieke druk toe om het inflatiespook weg te jagen. En de afgelopen maanden zagen we de stemming bij de centrale banken omslaan en werd het woord ‘tijdig’ uit het inflatievocabulaire geschrapt.”

“Drie redenen dus waarom ik denk dat, ondanks dat er al een grote correctie op de staatsobligatiemarkt heeft plaatsgevonden, de risico’s zo groot zijn dat de bodem nog lang niet is bereikt.”