NLInvesteert: Hybride MKB-financieringen erg in trek bij beleggers

NLInvesteert: Hybride MKB-financieringen erg in trek bij beleggers

Fixed Income Economy

Financieringsplatform NLInvesteert, marktleider in cofinanciering voor MKB-bedrijven, kijkt terug op een succesvol jaar met hoge rendementen voor beleggers en 225 miljoen aan verstrekte kredieten. 125 miljoen hiervan werd verstrekt door private investeerders. Het gemiddelde rendement op de leningenportefeuille bedroeg in 2021 8,3%. Het aantal defaults was bijzonder laag (0,4%). 

Veel MKB-ondernemers zitten te springen om financiering maar krijgen die niet omdat banken minder risicovolle leningen verstrekken sinds de kredietcrisis. NLInvesteert biedt MKB-ondernemers de mogelijkheid hun groei wel te financieren door middel van een hybride financiering. Hierbij wordt een risicovoller deel van de lening gefinancierd door particuliere beleggers door middel van een achtergestelde lening. Dat maakt het mogelijk dat banken het andere, minder risicovolle leningdeel kunnen verstrekken. Het resultaat is een win-win-win-situatie: bedrijven krijgen een financiering op maat, particuliere beleggers een goed risicorendementsprofiel en banken kunnen wel leningen verstrekken.
 
Het onafhankelijke financieringsplatform NLInvesteert biedt MKB-bedrijven sinds 2015 financieringsoplossingen. Deze oplossingen bestaan uit een kapitaalmix van banken, non-bancaire financiers, private investeerders via het platform van NLInvesteert en sinds 2021 ook met een MKB-fonds. Investeren via het platform van NLInvesteert kan vanaf EUR 1.000 en vanaf EUR 100.000 via het fonds. 
 
Hoge rendementen bij een laag risico
 
Het rendement over de totale leningenportefeuille van NLInvesteert over 2021 bedroeg gemiddeld 8,3% Dat is hoog in het huidige klimaat van lage rentes. 
Dirkjan Takke, directeur van NLInvesteert, zegt: “Op basis van het meerjarig trackrecord van NLInvesteert is een netto rendement tussen 7-7,5% een reële verwachting. We bereiken die hoge rendementen doordat particuliere beleggers een achtergestelde lening verstrekken tegen 7 tot 10%. Banken zijn daarom bereid om een lening te verstrekken tegen 2 tot 3%. De ondernemer kan in de mix dan toch lenen tegen een gemiddeld tarief van 4 tot 5%. De projecten van NLInvesteert zijn doorgaans binnen een dag volledig gefinancierd. Afgelopen jaar alleen hebben we al voor 225 mln aan leningen verstrekt aan bedrijven. Sinds 2018 verdubbelen we jaar-op-jaar in het financieringsvolume dat we voor ondernemend Nederland organiseren."
 
Lage defaults
 
De hoge rendementen gaan opvallend genoeg gepaard met lage risico’s. De defaultcijfers zijn laag. Eind 2021 bedroeg het percentage afgeboekte leningen nog geen half procent. De beperkte afschrijving vond plaats bij relatief jonge bedrijven of net overgenomen bedrijven. Horeca toont zich ook kwetsbaar als gevolg van de coronamaatregelen. Dirkjan Takke: “Onze focus en werkwijze helpen de defaults laag te houden. We verstrekken welliswaar risicodragend kapitaal, maar wel aan gezonde bedrijven met een bestaand track record en een winstgevende exploitatie. We combineren gelden van private investeerders altijd met een cofinancier.”
 
12012022 NLInvesteert
 
De bedrijven in portefeuille geven een goed beeld van de staat van middelgrote bedrijven in Nederland, bedrijven die ook wel de motor van de Nederlandse economie worden genoemd. Ze hebben doorgaans moeite financiering te vinden, maar als ze die krijgen, stellen ze meestal niet teleur.
 
Verwachting voor 2022
 
Dirkjan Takke: "De kansen in de markt voor financieringsadviseurs en non-bancaire financiers worden alleen maar groter. Net als in 2021 verwachten we dat we naast bedrijfsleningen ook veel kunnen betekenen in de financiering van bouwprojecten. De woningnood is hoog en banken verstrekken niet of nauwelijks projectfinancieringen. Daar liggen mogelijkheden."
 
"De bedrijfsleningen die we verstrekken worden groter in omvang. Het segment dat behoefte heeft aan hybride financieringen wordt groter. Verstrekten we enkele jaren geleden vooral financieringen tussen de vijfhonderdduizend euro en een miljoen, inmiddels liggen de financieringsvragen steeds vaker tussen de 5 en 10 miljoen euro."