Natixis IM: Dubbelcijferige koerswinst aandelen in 2022 mogelijk

Natixis IM: Dubbelcijferige koerswinst aandelen in 2022 mogelijk

Fixed Income Equity Outlook
Outlook vooruitzicht (03)

Het jaar 2022 zal er een zijn vol onzekerheid. Toch kunnen aandelen in 2022 dubbelcijferige koerswinsten boeken dankzij aanhoudend ruim monetair beleid en een sterke winstgroei bij bedrijven.

Dit monetaire beleid leidt er wel toe dat yields op vastrentende waarden ‘inspiratieloos zullen zijn’. Dat schrijven portfoliostrategen Jack Janasiewicz en Garrett Melson van vermogensbeheerder Natixis Investment Managers, Solutions in hun outlook voor 2022.

Natixis Investment Managers (Natixis IM) behoudt voor 2022 een overwogen positie in technologie en cyclische aandelen, met de voorkeur voor Amerikaanse assets. ‘De technologiesector zal ondersteund blijven worden door een financieel gezonde consument, terwijl cyclische componenten, zoals halfgeleiders, zullen profiteren van de opkomende investeringscyclus.’

Fixed income

Aan de vastrentende kant zullen staatsobligaties het in 2022 net als in 2021 moeilijk blijven hebben, verwacht Natixis IM. Yields zijn laag en spreads historisch gezien krap. Ondanks het ontbreken van een echte buffer is Natixis IM positief over bedrijfsobligaties.

‘Bedrijven blijven hogere kosten doorberekenen, en in veel gevallen zijn de kosten voor inkoop trager gestegen dan de omzet. De winstmarges verrassen aan de bovenkant en een meer dan trendmatige groei in combinatie met een bescheiden inflatie zou de fundamenten voor bedrijfsobligaties sterk moeten ondersteunen.’

Janasiewicz en Melson zien voornamelijk mogelijkheden in high yield, loans en schuldpapier uit opkomende markten (EMD). ‘Gezien de duration vinden we loans aantrekkelijker dan high yield. Als de mondiale economische groei in de tweede helft van het jaar weer aantrekt, kan EMD de kans krijgen om te schitteren.’

Inflatie

De inflatie zal naar verwachting uiteindelijk hoger uitvallen dan vóór COVID-19, maar Janasiewicz en Melson verwachten geen aanzienlijke stijging.

‘Het is heel goed mogelijk dat de inflatie uitdraait op een eenmalige stijging in plaats van een aanhoudende en gestage stijging. Problemen in verband met de toeleveringsketen en knelpunten zullen van voorbijgaande aard blijken te zijn. Als we COVID onder controle krijgen, zullen de mensen uiteindelijk naar de arbeidsmarkt terugkeren en zal de druk afnemen’, verwachten de Natixis IM-strategen.