Bob Homan: Wordt 2022 dan eindelijk het jaar voor Europese aandelen?

Bob Homan: Wordt 2022 dan eindelijk het jaar voor Europese aandelen?

Equity Europe
Bob Homan_980x600.jpg

Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office

Misschien komt de vraag in de titel wat vreemd over als je weet dat Europese aandelen sinds de wereldwijde financiële crisis, gemeten vanaf 1 januari 2009, tot nu gemiddeld 10,5% per jaar hebben gerendeerd. Helemaal niet slecht natuurlijk.

Het wordt anders als je het relatief bekijkt en een vergelijking maakt met aandelen in de Verenigde Staten, die in dezelfde periode gemiddeld 15,4% per jaar opbrachten (gemeten met een vergelijkbare index).

Dit grote verschil is er al langer. In de afgelopen 35 jaar brachten Europese aandelen (met de Stoxx Europe 600 Index als benchmark) bijvoorbeeld gemiddeld 7,35% per jaar op, terwijl de S&P 500 Index gemiddeld 11,11% per jaar opleverde. Met het rendement-op-rendement-effect zou uw investering in Europa 12 keer over de kop zijn gegaan, in de VS 40 keer.

Is de grote omslag aanstaande?

Het maakt dus nogal uit in welke regio je had belegd. De vraag is dan: blijft de VS ook in de nabije toekomst relatief beter presteren dan Europa? Ik denk van niet. Het fenomeen van ‘de tendens naar het gemiddelde’, dat we op financiële markten vaak tegenkomen, zou ook hier een keer op moeten gaan. Europese aandelen zouden daarbij een keer een inhaalslag moeten maken op Amerikaanse.

Probleem is wel dat een dergelijke ‘mean reversion’ moeilijk te timen is. Vorig jaar gold immers ook al een zelfde redenering en toch doen Amerikaanse aandelen (25,6% voor MSCI USA versus 23% voor MSCI Europe, beide in lokale valuta's gerekend) het ook dit jaar beter dan Europese.

Wachten op de juiste aanleiding

Voor een ‘mean reversion’ heb je een of meerdere aanleidingen nodig. En daarvan zijn er momenteel best een aantal aan te wijzen. Wat te denken van het waarderingsverschil, dat op basis van koers-winstverhoudingen historisch gezien zeer hoog is. Dit kan lang aanhouden, dus ook hier zijn triggers nodig om het gat te dichten.

Ik denk dat de rentestijging die over het algemeen wordt verwacht, hierbij kan helpen. Europese aandelenindices zijn wat meer waarde-georiënteerd en minder groei-georiënteerd dan Amerikaanse en zouden daarom minder last moeten hebben van stijgende rentes.

Daarnaast kan duurzaamheid een rol spelen. De Europese industrie loopt bijvoorbeeld voor op de Amerikaanse op het gebied van uitstootbeperking. Dit trekt zowel de grote stroom geld van beleggers aan, die steeds meer op duurzaam letten, en levert een competitief voordeel op wanneer bijvoorbeeld CO2-uitstoot zwaarder wordt belast. Wij gaan dan ook met een overweging van Europese aandelen 2022 in.