Pimco: Preview aanstaande Fed-meeting

Pimco: Preview aanstaande Fed-meeting

Fed
Federal Reserve.jpg

Onderstaand het commentaar van Tiffany Wilding, Amerika-econoom bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco, voorafgaand aan de Fed-meeting van 2/3 november.

Volgens Wilding staat de Fed voor een nieuwe uitdaging om verwachtingen te managen rondom eventuele renteverhogingen, nu de inflatierisico’s zijn verhoogd. Wilding ziet een brede consensus dat de Fed tijdens de komende FOMC-vergadering de eerste verlaging van het maandelijkse tempo van obligatieaankopen zal aankondigen.  ‘We verwachten dat de Fed het tempo met $15 mrd per maand zal verlagen, waardoor het programma medio juni 2022 op de FOMC-vergadering ten einde zou lopen.’

Wilding verwacht dat de inflatie eind 2022 op het beoogde niveau zit, maar tot het derde kwartaal hoog blijft, hetgeen een verhoging is ten opzichte van eerdere inflatieverwachtingen. “Deze langere periode van hoge inflatie vergroot het risico dat ook de inflatieverwachtingen voor de langere termijn hoger uitvallen - iets wat de Fed zal willen vermijden. De komende maanden zal hun geduld waarschijnlijk op de proef worden gesteld en wij zien een aanzienlijk risico dat de renteverhogingen verder naar voren worden geschoven wanneer de samenvatting van de economische projecties van december wordt gepubliceerd.”