Janus Henderson: Netto bedrijfsschuld stijgt wereldwijd naar bijna 9 biljoen dollar

Janus Henderson: Netto bedrijfsschuld stijgt wereldwijd naar bijna 9 biljoen dollar

Fixed Income
Outlook vooruitzicht (09) koers omhoog koersgrafiek

Volgens de tweede editie van de jaarlijkse Janus Henderson Corporate Debt Index zijn bedrijven in 2020 wereldwijd voor een recordbedrag van 1,3 biljoen dollar aan nieuwe schulden aangegaan.

De totale schuld steeg met 10,2% tot een recordhoogte van 13,5 biljoen dollar voor het boekjaar 2020, doordat ondernemingen kapitaal ophaalden om het hoofd te kunnen bieden aan de wereldwijde recessie en eventuele beperkingen op de toegang tot de financiële markten.

De belangrijkste conclusies van het rapport:

  • De totale bedrijfsschuld is in 2020 met 10% gestegen tot een recordbedrag van 13,5 biljoen dollar, maar tussen januari en juni 2021 hebben ondernemingen bijna geen kapitaal meer geleend – de ontwikkelde landen kijken al verder dan de COVID-19-pandemie.
  • De bedrijven hebben van die nieuwe leningen nog niets uitgegeven, omdat zij hun kasreserve tijdens de pandemie hebben aangehouden, waardoor de nettoschuld (totale schuld min kasequivalenten) niet is gestegen.
  • Bedrijven beginnen hun gezamelijke kasreserve ter waarde van 5,2 biljoen dollar te gebruiken. Janus Henderson voorspelt voor de tweede helft van 2021 en de periode daarna een toename van kapitaaluitgaven, dividendbetalingen en het terugkopen van aandelen.
  • Dat er geld wordt uitgegeven betekent dat de nettoschuld stijgt, ook al blijft de totale schuld gelijk. Janus Henderson verwacht dat de nettoschuld tegen het einde van het jaar met 500 à 600 miljard dollar gestegen zal zijn tot 8,8 à 8,9 biljoen dollar.

Sander van der Ent, Head of EMEA ex-UK institutional bij Janus Henderson: 'Bedrijven in Europa zijn samen goed voor een kwart van de nettoschulden in de wereld. Hoewel hun uitstaande leningen dit jaar 160 miljard dollar hoger waren, was de stijging volledig te wijten aan de sterkte van de Europese wisselkoersen. De netto bedrijfsschuld in de Benelux daalde van 176 miljard dollar naar 163 miljard dollar in 2020, omdat bedrijven voor het vierde jaar op rij hun nettoschuld verlaagden, in tegenstelling tot de stijgende nettoschulden in de rest van Europa. AB InBev had in 2020 een schuld van 83 miljard dollar, waarmee het veruit de grootste kredietnemer in de Benelux is en tot de twintig grootste leners ter wereld behoort.'

Tom Ross, Corporate Credit Portfolio Manager bij Janus Henderson: 'Bedrijven over de hele wereld hebben de afgelopen zestien maanden verbazend goed doorstaan. De kans dat er na de COVID-19-crisis een investeringsgolf volgt, is heel groot. Dat zal een groot deel van de kasmiddelen op de balansen dit jaar al wegwerken, maar ook het terugkopen van aandelen en hogere dividenden zullen een rol spelen. Het aantal faillisementen is tijdens de pandemie dankzij de overheidssteun heel laag gebleven, en we denken dat dit ook laag zal blijven: dit jaar misschien zelfs lager dan 1% en volgend jaar net iets hoger. De schulden zijn wel toegenomen, maar de kasreserves zijn groot, de markten zijn helemaal geopend en de vrije cashflow trekt aan, wat dus betekent dat bedrijven de wind in de zeilen hebben.'