San Lie: Breng je balans weer in balans

San Lie: Breng je balans weer in balans

ESG-investing Impact investing ESG
San Lie-ASN Bank-980x600.jpg

Door San Lie, Head of Portfolio Management bij ASN Impact Investors

Biodiversiteit en natuurlijk kapitaal als assets op je balans? Het is de volgende stap die we als financiële sector moeten zetten.

Met mijn eerste vakantiedagen in het vooruitschiet, keek ik de laatste tijd uit naar zonnig lenteweer. En juist in die (historische!) week waarin aandeelhouders, de samenleving en zelfs de rechter zich uitspraken voor snellere vergroening in de oliesector, schoot de temperatuur omhoog. Alsof de natuur het belang van alle gebeurtenissen wilde onderstrepen.

Minder olie winnen betekent minder CO2-uitstoot en dat betekent minder opwarming. Dat verhaal kennen we inmiddels en klimaatverandering staat gelukkig wereldwijd hoog op de agenda. Maar gek genoeg neemt het onderwerp biodiversiteit nog steeds een bescheiden plek in, ondanks de alarmerende feiten.

Belangrijke indicator

Een toonaangevend, internationaal onderzoek (IPBES, 2019) waarschuwde eerder al dat 1 miljoen planten- en diersoorten dreigen te verdwijnen, terwijl veel grondstoffen, ecosystemen en economische sectoren juist afhankelijk zijn van deze soortenvariatie.

Biodiversiteit vormt nota bene de basis van ons bestaan: het voorziet ons van schoon drinkwater en voedsel, levert grondstoffen voor medicijnen, zorgt voor klimaatadaptatie en vormt een buffer tegen ziektes.

En wie het was ontschoten: gezamenlijk onderzoek van De Nederlandsche Bank en het Planbureau voor de Leefomgeving toont aan dat Nederlandse financiële instellingen wereldwijd voor 510 miljard euro financieringen hebben uitstaan bij bedrijven met een (zeer) hoge afhankelijkheid van biodiversiteit.

Dat betekent dat deze investeringen vol geraakt worden door de afname van biodiversiteit, waardoor beleggers grote financiële risico’s lopen. Biodiversiteit is dus niet alleen een indicator voor een gezonde balans in het ecosysteem, maar óók voor een gezonde balans in termen van activa en passiva.

Je kunt goede stappen zetten

Nu kun je aan een aantal knoppen draaien om de druk op de natuur te verminderen: minder CO2-uitstoot, minder watergebruik, minder landverbruik et cetera. Deze drukfactoren komen samen in het thema biodiversiteit en zijn communicerende vaten.

Als je landbouwgrond gebruikt voor de productie van biobrandstoffen, wentel je het klimaatprobleem als het ware af op landverbruik. Bij biodiversiteit kijk je naar alle vaten tegelijk, ook het klimaat, alles komt erin samen. Daardoor kun je als belegger betere keuzes maken.

Er is helaas geen quick fix, maar als belegger kun je wel stappen in de goede richting zetten, bijvoorbeeld door je biodiversiteit footprint in kaart te brengen, zoals de partijen die zijn aangesloten bij het Partnership for Biodiversity Accounting (PBAF) ook beogen.

Het begint met inzicht krijgen in welke beleggingen de meeste negatieve impact hebben op biodiversiteit. Om vervolgens te kijken hoe je deze negatieve impact kan verkleinen. De gezamenlijke meetmethode van PBAF is nog in ontwikkeling, maar het begin is er.

Complexe berekeningen

Zo drukken wij onze footprint met het oog op biodiversiteit uit in termen van het aantal hectares dat een pand of product inneemt tot en met de benodigde katoenvelden voor kleding. Hoe meer landverbruik, hoe negatiever de impact op de biodiversiteit.

Dat klinkt simpel, maar er gaan complexe berekeningen achter schuil. Laat dat nou net zijn waar onze sector goed in is: dingen berekenen. Met die cijfers in de hand kun je vervolgens nog scherper bedrijven selecteren en engagement voeren.

Inzicht in de impact van je beleggingen op biodiversiteit leidt dus tot betere keuzes en nieuwe kansen, zoals investeren in natuurherstel. Dat betaalt zich uiteindelijk uit, in rendement én minder risico’s én een gezondere balans.

San Lie is Head of Portfolio Management bij ASN Impact Investors. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.