Aegon AM: OPEC+ vergadering

Aegon AM: OPEC+ vergadering

Commodities
olie (02) grondstoffen

Olaf van den Heuvel, CIO bij Aegon Asset Management, blikt vooruit op de OPEC+ vergadering van vandaag:

“Tijdens de coronacrisis hebben OPEC + enkele andere grote producerende landen (e.g. Rusland) de vraaguitval naar ruwe olie opgevangen, door de productie flink terug te schroeven. De afgelopen maanden is OPEC+ langzaam begonnen de productie te hervatten, maar ze hebben nog altijd ruim 9 mln vaten per dag reserve capaciteit. Vanwege de oplopende inflatie staan grondstoffen extra in de belangstelling tijdens de vergadering. Tijdens deze vergadering wordt er besloten over het pad van het productieniveau voor de komende maand(en). In april heeft OPEC al besloten om de productie met 2.1 mln vaten per dag te verhogen in de periode mei tot juli, in anticipatie op de aantrekkende wereldwijde economische groei.

OPEC+ heeft tijdens deze vergadering echter rekening te houden met een aantal bijzondere omstandigheden:

  • De economieën zijn aan het heropenen, waardoor de vraag naar olie zal gaan toenemen.
  • De verwachte vraag naar olie in 2021 ligt echter nog altijd ongeveer 5 mln vaten per dag onder het niveau van 2019.
  • Iran en de Verenigde Staten zijn dicht bij een nieuwe nucleaire deal waardoor de sancties op Iran waarschijnlijk zullen worden afgebouwd. Iran produceert nu 2 mln vaten olie per dag, dit was echter ruim 4 mln per dag voordat de sancties opnieuw werden ingevoerd. Zanganeh (Iran’s olie minister) heeft de afgelopen dagen gezegd dat de Iraanse olie productie zelfs 6.5 mln vaten per dag kan bereiken. Iran is vanwege de sancties uitgesloten van het productie akkoord van OPEC+ en kan dus vrij beslissen over het eigen productieniveau. Hier ligt voor de rest van OPEC+ het risico dat Iran inderdaad snel opschaalt en er weinig ruimte is voor de overige landen om de productie te verhogen.
  • Daarnaast hebben de Verenigde Staten de afgelopen 10 jaar hun olie productie flink zien stijgen door de schalie olie bronnen te benutten. De coronacrisis heeft ook in de sector hun sporen nagelaten waardoor de productie in de Verenigde Staten momenteel bijna 2 mln vaten per dag lager ligt dan voor de coronacrisis. De recent oplopende olieprijzen zorgen ervoor dat het aantal olieplatformen in de VS ook weer sneller toenemen. Een verder stijgende prijs kan ook hier dus zorgen voor meer animo om de productie te hervatten.
  • Ten slotte hebben de OPEC landen hun marktaandeel de afgelopen 10 jaar flink zien dalen door vooral de opkomst van schalie olie. Traditioneel was OPEC verantwoordelijk voor bijna een derde van het wereldwijde aanbod, maar de afgelopen jaren is dat onder de 30% terecht gekomen. Terwijl veel van deze landen sterk afhankelijk zijn van de olie inkomsten. In 2014 en 2015 heeft OPEC geprobeerd om hun marktaandeel te verdedigen ten opzichten van de schalie producenten uit de VS, maar dit had desastreuse gevolgen en een instortende prijs.

We verwachten dat OPEC, mede op basis van de ervaring in 2014 en 2015, de herintreding van Iran & de ruime reserve capaciteit die aanwezig is, zal kiezen voor een behoedzame aanpak om de markt in balans te houden en vooral bang zijn de markt te snel te overspelen met ruwe olie. Eerder dit jaar zagen we hiervan al een confirmatie toen Saudi Arabië aanbood de productie eenzijdig met een extra 1 mln vaten per dag te beperken. Het blijft echter een dunne balans aangezien verder oplopende prijzen het aanbod vanuit de VS en andere bronnen zou kunnen stimuleren en zodoende de opschaling van OPEC nog verder uitstrekt. We verwachten dat OPEC met het productieplan zal proberen de prijs rond de huidige niveaus te stabiliseren.”