LGIM: Recordjaar voor Europese ETF-markt in de maak

LGIM: Recordjaar voor Europese ETF-markt in de maak

ETFs
Grafiek omhoog bijgesneden.jpg

De Europese ETF-markt zag sinds begin dit jaar al een instroom van $80 miljard. Ter vergelijking: in het hele jaar 2020 was de totale instroom zo’n $120 miljard. Als de huidige ontwikkeling doorzet, wordt 2021 een recordjaar voor ETF's, zegt Howie Li, Head of ETF's bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

Het volume van de totale markt is daarmee gestegen tot $1400 miljard. Van de netto-instroom sinds het begin van het jaar was iets minder dan 60 miljard toe te schrijven aan aandelen-ETF's, ongeveer 85 procent. Het beeld was vorig jaar anders. In 2020 was 55 procent van de totale instroom toe te schrijven aan aandelen-ETF’s. Obligatie-ETF’s waren goed voor nog eens 33 procent (40 miljard dollar) - een recordjaar voor die beleggingscategorie. “De totale Europese ETF-markt bestaat echter voor minder dan een kwart uit ETF’s op obligaties. Er is hier mijns inziens nog ruimte voor groei en innovatie.”

Volgens de LGIM-specialist is het interessant om te zien dat duurzame ETF's binnen de ETF-sector meer dan een derde (ruim $23 miljard) van de instroom van dit jaar voor hun rekening nemen.

Net als bij de obligatiemarkt, is er dit jaar een ommekeer opgetreden in fysieke goud-ETF's. “Terwijl in 2020 meer dan $13 miljard aan nieuw geld in gouden ETF's stroomde, is tot dusver dit jaar bijna $2 miljard uit dit segment gestroomd.”

Het is volgens Howie Li bemoedigend dat de trend van een consistent positieve maandelijkse netto nieuwe instroom naar thematische ETF's zich voortzet - ondanks de uitverkoop van technologie in maart. “Tot dusverre hebben deze ETF’s dit jaar elke maand een positieve netto-instroom gezien, vergelijkbaar met 2020. En dat is niet alles: in januari en februari was er een recordinstroom per maand van elk meer dan $3,5 miljard. Dit illustreert het snelle momentum van de sector. De laatste piek van $2,5 miljard aan netto-instroom was net de maand ervoor bereikt, in december 2020.”