Pimco: Lessen uit de marktvolatiliteit van maart 2020

Pimco: Lessen uit de marktvolatiliteit van maart 2020

Coronacrisis
Volatiliteit

De markten hielden zich vorig jaar ternauwernood staande toen de pandemie-angst toesloeg en de liquiditeit opdroogde. Obligatiebelegger Pimco blikt terug en maakt de belangrijkste lessen op voor beleggers en beleidsmakers.

Pimco’s CIO Non-traditional Strategies Marc Seidner, Head of Public Policy Libby Cantrill, portefeuillemanager Rick Chan en econoom Tiffany Wilding gaan in een achtergrondartikel voor relaties van het obligatiehuis in op de gebeurtenissen van destijds. Ze onderzoeken hierin wat werkte en welke punten voor verbetering vatbaar zijn.

Nu de risicobereidheid onder beleggers weer hoog is en de beurzen op of nabij all-time highs staan, lijkt de liquiditeitscrisis ver in het verleden. Toch zullen toezichthouders die waken over de financiële stabiliteit, zoals de Amerikaanse Financial Stability Oversight Council, nog steeds op hun hoede zijn, aldus de Pimco-experts.

Toen de virusuitbraak omsloeg in een wereldwijde pandemie zakte de economische activiteit in en nam de onzekerheid toe. Dit leidde tot een golf aan geforceerde verkopen, waarbij diverse partijen geld uit de markt trokken om aan margin calls te voldoen. De forse koersuitslagen die dit veroorzaakte, leidde weer tot het herbalanceren van portefeuilles bij andere partijen.

De liquiditeitscrisis werd volgens de Pimco-experts nog verergerd door een aantal andere factoren. Handelaren werden gedwongen thuis te werken, wat tot meer voorzichtigheid leidde. Eerder waren de regels voor banken al aangescherpt, waardoor ze minder risico mochten nemen. Ook de regels voor geldmarktfondsen die na de vorige crisis waren ingevoerd, droegen bij aan de indruk dat ze minder veilig waren.

Met marktinterventies wisten centrale banken het functioneren van de markt en het vertrouwen te herstellen. Naast de directe opkoopprogramma’s, wijzen de experts van Pimco verder op de ‘alfabetsoep’ aan noodfaciliteiten van met name de Federal Reserve en het Amerikaanse ministerie van Financiën. Ook werden nieuwe regels ingevoerd en oude afgezwakt.

Toch zien de Pimco-experts nog punten die verbeterd kunnen worden. Zo zou de Fed bijvoorbeeld naast de gebruikelijke lijst primary dealers voor staatsobligaties ook direct kunnen handelen met asset managers. Dit zou de Fed geld kunnen besparen en de handel stimuleren. De regels voor banken zouden verder kunnen worden bijgesteld om ze meer flexibiliteit te geven om te handelen in tijden van crisis.