T. Rowe Price: Belegger staat in dubio aan vooravond van post-COVID 19-wereld

T. Rowe Price: Belegger staat in dubio aan vooravond van post-COVID 19-wereld

Outlook Coronacrisis
Corona-virus (5).png

De coronaviruscrisis was onverwacht, ook al waren de voorspellingen van een wereldwijde pandemie niet nieuw. Door de coronacrisis stopten miljarden mensen met waar ze mee bezig waren en veranderden bijna gelijktijdig hun gedrag. De Covid-19-economie is een contrast tussen extreme positieven en extreme negatieven gebleken. Dat stelt David Eiswert, Portfolio Manager Global Focused Growth Equity Strategy bij T. Rowe Price. 

De voorbeelden zijn volgens Eiswert bekend: de positieve uitersten van de adoptie van een nieuw huisdier en nieuwe computers, gaming, fitnessapparatuur voor thuis, videostreaming, videobellen, voedselbezorging, verbeteringen aan het huis en meer tijd met de naaste familie.

Daartegenover staan ook de negatieve uitersten van lege kantoorgebouwen, vliegtuigen, hotels en theaters; ontwrichting van scholen en onderwijs; gesloten restaurants; en lege winkels. De wereld heeft waarschijnlijk nog niet eerder zo'n gesynchroniseerde gedragsverandering in vredestijd gezien.

De kloof overbruggen - in snel tempo van concept naar winstgevend bedrijf

Deze verschuiving viel samen met een dynamische tijd voor technologie en communicatie. Veel bedrijven die technologie gebruiken, hebben versneld de oversteek gemaakt naar kritische schaal, adoptie en gewoonte. De adoptie van innovatie is in slechts een paar weken gebeurd in plaats van jaren.

Dit is een belangrijk inzicht omdat duidelijk is dat een terugkeer naar het ‘normaal’ van vóór COVID-19 er niet inzit, maar eerder naar een ‘nieuw normaal’, waar veel van de door COVID-19 teweeggebrachte of versnelde innovaties duurzaam zullen zijn.

Een goed voorbeeld hiervan zal de vooruitgang op het gebied van vaccintechnologie zijn. Het kiezen tussen de ‘winnaars’ – de bedrijven die zullen slagen en bloeien - en de ‘verliezers’ – de bedrijven die niet duurzaam zullen blijken te zijn - zal voor Eiswert als actieve belegger een uitdaging zijn.

Positionering voor de toekomst

Wat betekent dit voor de aandelenmarkten? Het beleggingsklimaat is extreem door de enorme monetaire en budgettaire stimulering die wereldwijd plaatsvindt. Dit vergroot de bereidheid van de markt om risicovol te beleggen. De markt lijkt ook veel vertrouwen te hebben in het vermogen van de Federal Reserve om de inflatie en de rente voor lange tijd onder controle te houden.

Hoewel het nog te vroeg is om daarop beleggingsbeslissingen af te stemmen, maakt Eiswert zich wel al enige zorgen over de manier waarop de ongekende stimulering in de toekomst wordt afgebouwd.

Inzicht in waar de wereld zich bevindt op de weg naar herstel is van cruciaal belang. De vraag die Eiswert zich stelt is: Wat als de eerste helft van 2021 de ‘tussenfase’ is van een door C(OVID-19 gedomineerde wereld en een wereld na COVID-19? De ‘tussenfase’ is per definitie ongemakkelijk.

Het ene seizoen loopt ten einde en het volgende moet nog beginnen. Dit wordt ook nog eens bemoeilijkt door het feit dat het ‘nieuwe normaal’ anders zal zijn dan de pre-Covid wereld. Eiswert werkt hard aan de positionering van zijn portefeuille voor de beweging door de ‘tussenfase’ om de kansen te benutten die hij ziet als de wereld doorschuift naar het ‘nieuwe normaal’.

Beleggers die zich de impact van deze verandering kunnen voorstellen, een onderscheid kunnen maken tussen de ‘winnaars’ en de ‘verliezers’ en tegelijkertijd weloverwogen risico's nemen, zouden er voordeel uit moeten halen.