DWS: Toekomst van Amerikaanse bedrijfsruimten rooskleurig

DWS: Toekomst van Amerikaanse bedrijfsruimten rooskleurig

Real Estate
Office building.jpg

De kans bestaat dat bedrijfsruimten minder waard worden, maar daar is vooralsnog geen sprake van, schrijft vermogensbeheerder DWS in de Grafiek van de Week.

De pandemie heeft de manier waarop vastgoed wordt gebruikt, sterk veranderd. Vooral de explosieve groei van e-commerce heeft een effect op de detailhandel en op bedrijfsruimten, blijkt uit de ‘Grafiek van de Week’.

Online winkelen zat in de VS al voor de wereldwijde lockdowns in de lift. Maar in het derde kwartaal van 2020 steeg e-commerce 37% jaar-op-jaar, en gingen de detailhandelsverkopen van ongeveer 13% naar 16% vrijwel van de ene op de andere dag.2

Amerikaanse winkelcentra hebben het zwaar. Hier zijn de door de lockdown getroffen warenhuizen en kledingwinkels veelal gevestigd. Aan de andere kant is deze ontwikkeling een zegen voor de bedrijfsruimtemarkt; de sector is van cruciaal belang voor de snelle afhandeling van onlinebestellingen en de verwerking van retourzendingen. De verschuiving van consumentendollars van diensten naar goederen, veroorzaakt door de pandemie, heeft die trend versterkt.

Deze veranderingen zullen voorlopig voortduren. Winkelcentra van hoge kwaliteit zullen de crisis overleven, maar zich wellicht ontwikkelen tot uitgaansgelegenheden. Tegelijkertijd hebben ze te maken met zware concurrentie van e-commerce. Wat betreft vastgoedbeleggingen hebben locaties voor de alledaagse boodschappen onze voorkeur. Deze centra hebben op korte termijn nog wel het een en ander te trotseren, met name van huurders als sportscholen en restaurants die gedwongen gesloten zijn. Op de lange termijn echter, is de mix van eerste levensbehoeften en diensten beter bestand tegen e-commerce, zeker in gebieden waar het inwoneraantal groeit. Zoals altijd bij vastgoedbeleggingen, gaat het om locatie, locatie, locatie.

Op een bepaald moment kan het aanbod van bedrijfsruimten te groot worden wat zijn weerslag zal hebben op de waarderingen, maar daar is vooralsnog geen sprake van. Reden waarom we denken dat de vooruitzichten voor de bedrijfsruimtemarkt in de VS nog steeds rooskleurig zijn. Deze analyse van de Amerikaanse vastgoedmarkt is overigens ook van toepassing op andere regio's.

2021 cotw industrial-retail-property chart en DWS

1] NCREIF as of December 2020
2] Census Bureau as of September 2020