AXA IM: Zorgen binnen ECB-bestuur over wisselkoers zijn onnodig

AXA IM: Zorgen binnen ECB-bestuur over wisselkoers zijn onnodig

EUR ECB
Euro

Verschillende leden van het ECB-bestuur maken zich duidelijk zorgen over de sterkte van de euro en zinnen op actie, maar dat is niet nodig want het tij keert al voor de Europese eenheidsmunt. Dit stelt AXA Group-hoofdeconoom Gilles Moëc in zijn Macrocast-column voor AXA Investment Managers.

Hij haalt hierin onder meer de woorden van de Nederlandse bankpresident en ECB-bestuurslid Klaas Knot aan, die in een interview wees op de mogelijkheid om de depositorente verder te verlagen om de recente opmars van de euro een halt toe te roepen. Moëc noemt dit ‘een complete verrassing’.

Eerder was ECB-bestuur volgens hem vooral bezig met het obligatie-opkoopprogramma (PEPP) en verstrekking van langlopende leningen aan banken (LTRO) om de economie te ondersteunen. De programma’s helpen overheden hun schulden betaalbaar te houden en banken om leningen te blijven verstrekken.

‘Naar onze mening is de pendule al aan het terug bewegen wat betreft de wisselkoers’, vervolgt Moëc. ‘Wij denken dat het verschil in economische groei, gedreven door uiteenlopende vaccinatiegraden, de dollar zullen opstuwen ten opzichte van de euro – zeker als de volatiliteit in Europa toeneemt.’

Met dit laatste doelt de AXA-econoom op ‘lockdown-moeheid’ in Europa. Hij ziet dit tot uiting komen in de aanzwellende kritiek op de Brusselse aanpak van het vaccinatieproces. Dit kan populistische sentimenten aanwakkeren, die sinds de uitbraak van de pandemie juist wat naar de achtergrond waren geraakt.

Hierbij houdt de Fransman een oog op de ontwikkelingen in Italië, waar de lijmpoging onder leiding van oud-ECB-president Mario Draghi een nieuwe stembusgang kan voorkomen. Met deze problemen omgaan ziet hij als ‘een belangrijke test voor Europa in de eerste helft van 2021’.