T. Rowe Price: Chinese staatsobligaties meer in trek bij internationale beleggers

T. Rowe Price: Chinese staatsobligaties meer in trek bij internationale beleggers

China
China.jpg

De opname van Chinese obligaties in lokale valuta in de belangrijkste wereldwijde obligatie-indices heeft geleid tot een toename van buitenlands bezit van Chinese staatsobligaties. Chinese staatsobligaties bieden een aantrekkelijk rendement en diversificatievoordelen ten opzichte van staatsobligaties van ontwikkelde markten. Het V-vormige economische herstel van China gedurende de wereldwijde pandemie komt de beleggingscategorie ten goede.

De Chinese staatsobligatiemarkt is in de afgelopen twee decennia hard in omvang gegroeid door mee te liften op de robuuste economische groei van het land. De beleggingscategorie heeft de afgelopen jaren ook aanzienlijke vooruitgang geboekt met de integratie in het wereldwijde financiële systeem.

FTSE Russell kondigde in september aan dat zij Chinese obligaties zou opnemen in haar World Government Bond Index (WGBI), na het eerdere besluit van Bloomberg om China op te nemen in haar vlaggenschip Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index en J.P. Morgan in haar Global Bond Index Emerging Market (GBI-EM).

Buitenlands eigendom van Chinese staatsobligaties heeft volgens de China Central Depository & Clearing (CCDC) ongeveer $230 miljard bereikt, wat 9% van de Chinese staatsobligatiemarkt vertegenwoordigt.

Leonard Kwan, Portfolio Manager, Emerging Markets Fixed Income bij T. Rowe Price, meent dat de buitenlandse kapitaalinstroom zal versnellen, zowel door de veranderingen die volgen op de opname in de indices als ook om te profiteren van de lage bèta kenmerken en diversificatievoordelen van Chinese staatsobligaties. De buitenlandse kapitaalinstroom zal in het afgelopen jaar $120 miljard bereikt hebben en in de komende jaren op ongeveer $100 miljard per jaar uitkomen.

 
Robuuste economische expansie heeft de groei van Chinese staatsobligaties gestimuleerd

De Chinese markt voor RMB-obligaties, gedefinieerd als centrale overheidsobligaties, is in de afgelopen 15 jaar meer dan verviervoudigd en vertegenwoordigt een totale marktomvang van ongeveer 18 biljoen RMB (2,7 biljoen dollar). T. Rowe Price verwacht dat deze markt zowel in de diepte als in de breedte zal blijven groeien, vooral omdat de Chinese economie erin geslaagd is om zelfs te midden van de coronaviruspandemie een aanhoudende groei te realiseren.

Met name het IMF voorspelde dat China de enige grote economie zal zijn die in 2020 een positieve groei zal laten zien, gevolgd door een robuuste groei van 8,2% die voor 2021 wordt verwacht.

Markthervormingen openen toegang tot Chinese markten

Vanwege zijn kapitaalcontrolemechanismen is China van oudsher een moeilijke markt voor wereldwijde beleggers om te betreden. Dit is in de afgelopen jaren echter veranderd. China heeft een aantal maatregelen genomen om de toegang tot zijn vastrentende markt te verbeteren via zijn Bond Connect-programma, waarmee buitenlandse beleggers kunnen investeren in Chinese obligaties door de verbindingen tussen Hongkong en de financiële markten op het vasteland.

De autoriteiten hebben in feite een zekere mate van controle over hun kapitaalmarkten overgedragen aan buitenlandse investeerders, waardoor zij hun posities kunnen verkopen. Het zou zelfs mogelijk moeten zijn voor beleggers om Chinese obligaties te shorten zodra een functionerende termijnmarkt toegankelijk is.

Wat de lokale valutacomponent van Chinese staatsobligaties betreft, zweeft de renminbi in een smalle marge rond een vaste basiswisselkoers die wordt bepaald op basis van een mand met wereldvaluta's. Het Chinese Foreign Exchange Trade System (CFETS), dat wordt beheerd door de Chinese centrale bank, stelt de basiskoers vast op basis van de slotkoersen van de vorige dag bij de binnenlandse banken.

In oktober van het afgelopen jaar kondigde het CFETS de geleidelijke afschaffing aan van de "anticyclische" factor die wordt gebruikt om de basiskoers aan te passen, waardoor de wisselkoersen meer met de markt kunnen schommelen en de renminbi-prijzen transparanter worden. Dit zal waarschijnlijk ook een stap voorwaarts zijn om de internationale erkenning van de Chinese munt te vergroten.

Aantrekkelijk risicogewogen rendement

Kwan is van mening dat beleggers zullen ontdekken dat het toevoegen van Chinese staatsobligaties kan leiden tot een meer gediversifieerde portefeuille die in staat is om een consistent rendement te behalen. Chinese staatsobligaties bieden een hoger rendement dan de bredere WGBI-benchmark én een kortere looptijd - een aantrekkelijk verwacht risicorendementprofiel, meent Kwan.

Bovendien heeft de Chinese centrale bank een eigen rentecyclus en opereert het onder een andere dynamiek dan de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, waardoor deze obligaties ongecorreleerd zijn aan staatsobligaties in ontwikkelde markten.

Wat de valutacomponent van Chinese staatsobligaties betreft, kunnen de verhoogde spanningen tussen de VS en China de tijdelijke volatiliteit op de valutamarkt weliswaar vergroten, maar Kwan stelt dat het renteverschil ten opzichte van ontwikkelde valuta's en het overschot op de lopende rekening van China de renminbi zou moeten ondersteunen.