Schroders: What’s next voor beleggen in gezondheidszorg na succes Covid-vaccin?

Schroders: What’s next voor beleggen in gezondheidszorg na succes Covid-vaccin?

Coronacrisis
Vaccin.jpg

In het afgelopen jaar werd reikhalzend uitgekeken naar een coronavaccin. Plotseling verschenen er vanaf november drie op de markt. De aandelenmarkten reageerden er vol optimisme op in de hoop dat een normalisatie aanstaande is. Waar moeten beleggers in de gezondheidssector nu op letten, vragen fondsbeheerder John Bowler en hoofd Data Insights Unit Mark Ainsworth, beide van Schroders, zich af.

Drie vaccins

Sinds november is de MSCI World Index 12,8% gestegen. En die stijging zat ‘m met name in die sectoren die sterk te lijden hadden onder de coronarestricties. In de gezondheidssector was de reactie op het vaccinnieuws divers. Bedrijven actief in Covid-gerelateerde test- en diagnose kregen te maken met prijsdalingen. Ziekenhuizen zelf en bedrijven in orthopedische implantaten die door Covid geraakt werden door uitgestelde operaties profiteerden juist.

De snelheid waarmee het vaccin ontwikkeld is, is ongekend. Normaliter neemt een vergelijkbaar ontwikkelingsproces eerder 10 jaar in beslag dan 11 maanden. Het is volgens Bowler de eerste keer in 20 jaar dat er sprake was van een intensieve samenwerking tussen verschillende partijen in zo’n breed spectrum van de gezondheidssector. De samenwerking strekte zich uit van commerciële, farmaceutische en biotech bedrijven tot de academische wereld. De hele sector zag het als zijn taak om bij te dragen aan het vinden van een oplossing voor de uitdaging waar de hele wereld zich mee geconfronteerd ziet.

Drie lessen uit de pandemie

Ook al zijn er nu 3 werkzame vaccins, toch is de pandemie nog niet over. Er is tijd nodig om de vaccins te produceren, verspreiden en toe te dienen. Mark Ainsworth trekt drie lessen uit de coronapandemie. In de eerste plaats is het virus minstens tien keer zo gevaarlijk als een gewone seizoensgriep. Ten tweede is het virus seizoensgebonden. In de winter zitten mensen meer binnen, waardoor het virus ‘beter’ om zich heen kan grijpen. Dat maakt de komende maanden uitdagend op het noordelijk halfrond. Ten derde zijn de landen die het minst zwaar getroffen zijn door het virus, er economisch het beste vanaf gekomen. De in de loop van het afgelopen jaar gevoerde discussie over het redden van levens versus het redden van de economie, is dan ook een overbodige.

De 3 vaccins zijn allen gebaseerd op mRNA-techniek. Die verschilt van traditionele vaccins. Het heeft wat weg van software die het lichaam aanzet tot een eigen afweer. De snelle ontwikkeling is bemoedigend voor bedrijven zoals BioNTech en Moderna, met hun focus op mRNA. Ze hebben al andere kandidaat-vaccins in ontwikkeling voor ziekten waarbij het zeer moeilijk is om een conventioneel vaccin te produceren.

Toekomst in telehealth

Maar beleggen in healthcare is breder dan farmaceutische bedrijven of biotechnologie. De pandemie dwingt ons ook om na te denken hoe andere delen van de zorg georganiseerd zijn. Telehealth en virtuele communicatie heeft zijn waarde bewezen. Bowler voorziet in de toekomst daar een veel grotere rol voor weggelegd.

Het belang van publieke gezondheidszorg moet ook niet onderschat worden. De landen die in het verleden zwaar getroffen waren door SARS hebben het nu met Covid veel beter gedaan. Het is duidelijk dat contactonderzoek essentieel is om een epidemie in de toekomst in te dammen. Overheden zullen jaarlijks moeten investeren in een mogelijkheid om snel contactonderzoek op te starten. Dan kan een virus gestopt worden voordat het uitbreekt, zoals in Taiwan en Zuid-Korea is gedaan.

Drie krachtenvelden

De toekomstige gezondheidszorg zal bepaald worden door drie krachtenvelden. Het eerste is de druk op het publieke gezondheidsbudget. De tweede is demografische ontwikkeling, als de babyboom generatie vergrijst. De derde is nieuwe technologie. De vraag naar gezondheidszorg zal alleen maar toenemen en daarmee de noodzaak om efficiënter te werken. Digitale systemen, die gezondheidsaspecten monitoren, gekoppeld aan kunstmatige intelligentie, is een groeimarkt.

Budget is een thema geworden na de enorme overheidsuitgaven tijdens de pandemie. Dat dwingt tot een beter middelenbeheer  en versnelde adoptie van nieuwe technologie waar patiënten van profiteren. Dat zal ook kosteneffectief zijn voor de sector.