Bob Homan: Niet normaal (verdeeld)

Bob Homan: Niet normaal (verdeeld)

Bob Homan_980x600.jpg

Door Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office

Vorige week maandag, toen bekend werd dat een vaccin tegen COVID-19 met zeer goede resultaten was getoetst, schoten de beurzen omhoog. Op zich een logische reactie na goed nieuws. Meer bijzonder was het verschil in koersbeweging tussen de aandelen die het dit jaar tot dusver goed hebben gedaan en de achterblijvers.

De achterblijvers, meest aandelen die veel last hebben van ‘thuisblijven’, schoten soms tientallen procenten omhoog terwijl aandelen die dit jaar juist momentum hadden van het thuisblijven met procenten wegzakten.

Een dergelijk verschil tussen sectoren en aandelen heb ik nog niet eerder gezien. Er werd zelfs berekend dat dit in de standaardverdeling van waarnemingen, een 15 sigma gebeurtenis zou zijn. Dat wil zeggen een gebeurtenis die, laten we het afronden, minder dan eens in de miljard jaar voorkomt.

Toch leuk dat wij dit mogen meemaken. En ik moet zeggen, zo heb ik gedurende mijn carrière in de financiële wereld toch al een hoop gebeurtenissen meegemaakt, die volgens de statistieken van de normaalverdeling maar eens in de honderd, duizend of zelfs miljoen jaren zouden mogen voorkomen. Hoeveel geluk kan je hebben?

Mijn eerste gedachte maandag was dat de marktreactie wat overdreven was. Iedereen wist toch dat er ooit een vaccin zou komen en dat COVID-19 op enig moment uit ons leven zou verdwijnen. Een maandje vroeger of later maakt dan toch niet uit, zou je zeggen.

Uiteindelijk gaan ook de meeste van de zwaar getroffen bedrijven wel weer geld verdienen, zij het wellicht wat minder dan voorheen. Waarom was de marktreactie dan toch zo sterk? Kijken markten niet meer vooruit?

Toen ik wat langer nadacht bedacht ik me dat het event toch wat meer binair was dan ik eerder meende en het daarom voor de markt moeilijker was om met geleidelijke prijsaanpassingen erop vooruit te lopen. Als een vaccin een paar maanden later beschikbaar komt, betekent dit in veel gevallen namelijk meer dan een paar maanden uitstel van winstherstel.

Die paar maanden kan wel eens het verschil zijn tussen failliet gaan of een emissie moeten doen om de tussenliggende tijd door te komen of niet. Op deze manier is de marktreactie beter te begrijpen.