DWS: Duurdere televisie en tweedehandsauto wake-up call voor nakende inflatie

DWS: Duurdere televisie en tweedehandsauto wake-up call voor nakende inflatie

Inflation United States
Dollar.jpg

In de Verenigde Staten stijgen voor het eerst sinds 1995 de prijzen van duurzame consumptiegoederen,aldus DWS. Volgens de VS-econoom van de Duitse vermogensbeheerder, Christian Schermann, toont dit aan hoe snel de inflatie in staat is te reageren op veranderende omstandigheden.

Het was slechts een kwestie van tijd voordat een voorzichtige stijging van de Amerikaanse inflatie zich zou aandienen. De maatregelen ter bestrijding van de pandemie onderdrukten in eerste instantie zowel het aanbod als de vraag. Over het algemeen is de aanbodzijde meer rigide, omdat het opnieuw opbouwen van capaciteit nu eenmaal meer tijd kost.

Ondertussen hielden royale steunmaatregelen de koopkracht van huishoudens op peil. Nu de beperkingen van de economische activiteit enigszins worden opgeheven, heeft de stijgende totale vraag op haar beurt te maken met een geringer aanbod. Dat zou in ieder geval tijdelijk moeten leiden tot prijsstijgingen. Dit geldt zeker voor goederen die mensen gelukkig maken in tijden van social distancing.

Volgens DWS levert de meest recente Personal Consumption Expenditures (PCE) Price Index het bewijs voor bovenstaand scenario. Na 25 jaar desinflatie, komen de prijzen voor duurzame consumptiegoederen nu weer in de plus. Met de prijzen voor huishoudelijke apparaten (die sinds februari 2020 met 10% zijn gestegen) en tweedehands motorvoertuigen (die met 17% stegen) als belangrijkste aanjagers.

De coronapandemie is de boosdoener. Want voor mensen die niet langer bereid zijn om met het openbaar vervoer te reizen, lijkt een tweedehandsauto een voor de hand liggend alternatief; zonder baan is voor velen autoleasing niet langer een optie.

Ondertussen blijft de historisch lage hypotheekrente in het kielzog van een soepel monetair beleid de woningmarkt stimuleren, en het kopen van een nieuwe woning genereert doorgaans vervolgaankopen. Wat geïmporteerde goederen betreft, zijn prijsverhogingen vooral te wijten aan een tekort aan zeevrachtcapaciteit als gevolg van de pandemie.

Natuurlijk zijn dergelijke trends gemakkelijk omkeerbaar, zegt Christian Scherrmann, VS-econoom bij DWS. "De recente prijsstijging van duurzame consumptiegoederen kan uiteraard snel weer omslaan, maar dit voorbeeld dient wel degelijk als ‘wake-up call’ voor hoe snel inflatie kan reageren op plotseling veranderende omstandigheden.”

Volgens de econoom behelzen duurzame consumptiegoederen slechts 12% van de totale consumentenuitgaven, ten opzichte van 66% voor diensten, de prijsontwikkeling van diensten ligt de afgelopen jaren op zo’n 2%. “Als de strijd tegen het virus gestreden is, is de kans groot dat ook diensten te maken krijgen met capaciteitstekorten en dus prijsstijgingen en inflatie tot gevolg.”