Ebury: Risicomijding en opleving dollar, tweede golf COVID in Europa

Ebury: Risicomijding en opleving dollar, tweede golf COVID in Europa

Currency Coronacrisis
Corona-virus.png

Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer

De druk van speculatieve short-posities in de dollar bracht vorige week eindelijk een scherpe tegentrend in de beweging van die valutakoers.

De risico-aversie neemt toe, de koersen op de aandelenmarkten dalen en de COVID-cijfers in Europa worden steeds slechter: de perfecte context voor een behoorlijke rally om short-posities in de greenback af te dekken. De koers van de dollar steeg vorige week dan ook ten opzichte van elke belangrijke valuta ter wereld. De enige uitzondering was de Turkse lira, die een bescheiden opleving neerzette toen bleek dat de centrale bank de realiteit onder ogen zag en de rentes verhoogde om inflatie tegen te gaan.

Het is moeilijk te bepalen in hoeverre de toegenomen onzekerheid en risico-aversie wordt veroorzaakt door de angst voor de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, en dan vooral voor de mogelijkheid dat die uitslag niet wordt geaccepteerd. Wij denken dat dit tot nu toe niet zo heel veel invloed heeft gehad en dat de nervositeit die op dit moment op te markt te zien is meer te maken heeft met de tweede COVID-golf in Europa en het feit dat enige vorm van correctie na de heftige rally van risico-activa van deze zomer onvermijdelijk is.

Het belangrijkste macro-economische nieuws wordt deze week het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van september en de flash-inflatieschattingen voor de eurozone, die beide vrijdag verschijnen. Tot die tijd houden we de dagelijkse besmettingscijfers in de belangrijkste Europese landen in de gaten om te zien of er een tweede golf komt.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De PMI-cijfers over de economische activiteit in september waren teleurstellend, en dit versterkte de algehele sombere stemming die in de afgelopen twee weken over de vooruitzichten voor de eurozone is ontstaan. De tweede golf COVID- besmettingen op het Europese vasteland is hierbij de belangrijkste factor. De enige belangrijke publicatie is deze week het flash-inflatierapport van september. Het rapport van de vorige maand was een negatieve schok, en we verwachten geen rebound van dit dieptepunt. Ook bestaat de druk van speculatieve inzet op de euro nog steeds. We blijven op middellange termijn positief over de gemeenschappelijke munt, maar het zou ons niet verbazen als hij het deze week een beetje moeilijk krijgt.

GBP

Het Britse pond deed het vorige week beter dan de meeste van zijn tegenhangers – hoewel de munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar nog steeds wat terrein verliest. Er is nog steeds hoop dat er op het allerlaatste moment een brexit-akkoord komt, en de gedachte aan de eventuele vaststelling van negatieve rentes door de Bank of England is wat op de achtergrond geraakt. Ons centrale scenario is nog steeds dat er op het laatste moment een of ander minimaal akkoord wordt gesloten, wat betekent dat het Britse pond waarschijnlijk rond het huidige niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar heen en weer blijft springen en misschien een bescheiden rally ten opzichte van de euro zal laten zien.

USD

Vorige week werd duidelijk dat de dollar nog gewoon als veilige haven wordt gezien. De algehele vlucht naar veiligheid veroorzaakte een scherpe rally van de greenback. Zelfs de wekelijkse werkloosheidscijfers, die zwakker waren dan verwacht, leken geen invloed te hebben op de koers van de dollar, maar wij denken dat er een risico bestaat dat nog zo’n negatieve verrassing in het belangrijke maandelijkse rapport van vrijdagmiddag wél effect zal hebben. Tot die tijd zullen de markten zich waarschijnlijk laten leiden door het nieuws over een eventuele aanname van afgeslankte wetsvoorstellen over stimuleringsmaatregelen.