Corona investmentnieuws - Is goud alles dat er blinkt in coronatijden?

Corona investmentnieuws - Is goud alles dat er blinkt in coronatijden?

Asset Management
Goudklomp 2.jpg

De prijs van goud is sinds het begin van de coronaviruspandemie gestegen tot net onder de $ 2.000 per troy ounce. De rally werd aanvankelijk gevoed door traditionele rol van het edelmetaal als veilige haven in tijden van crisis. Nu overheden en centrale banken erin zijn geslaagd de situatie te stabiliseren, althans voorlopig, is de focus weer verschoven naar meer traditionele beleggingsfactoren van het gele edelmetaal.

Door de negatieve correlatie tussen de prijs van goud en de dollar, daalde de waarde van de Amerikaanse dollar de afgelopen dagen naar het laagste punt in twee jaar.

Goud wordt internationaal voornamelijk verhandeld in dollars, hetgeen impliceert dat een daling van de Amerikaanse valuta vaak leidt tot een overeenkomstige prijsdaling in lokale valuta's bij grote consumptiemarkten, wat leidt tot een stijging van de vraag die terugvloeit in edelmetaalwaarden, vooral tegen een achtergrond van toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Maar analisten lijken nu verdeeld over de vooruitzichten op korte termijn voor een verlenging van de goudrally.

Willem Klijnstra, valutastrateeg bij Legal & General Investment Management (LGIM), schrijft in zijn blog dat de hoge goudprijs een risico kan vormen voor beleggers, aangezien de rally zichzelf mogelijk te ver heeft doorgevoerd: “Goud lijkt momenteel redelijk geprijsd. Om vanaf hier hoger te komen, denken we dat we een van de volgende zaken zouden moeten zien: bubbeldynamiek in het metaal, lagere reële rendementen of een zwakkere dollar. De reële rendementen zijn al getemperd door de liquiditeitsovervloed en we denken dat dollarzwakte minder snel zal aanhouden, aangezien de overwaardering van de munt begint te verdwijnen en het negatieve sentiment over de greenback zich steeds uitbreidt”, concludeert Klijnstra.

Hoofd Markten Salah Bouhmidi van broker IG denkt daar anders over. Hij ziet zes redenen waarom de goudprijs zou kunnen blijven stijgen.

  • Coronavirus - De pandemie is niet ingedamd. Integendeel, deze verspreidt zich nog verder. De situatie in grote landen zoals de Verenigde Staten, Brazilië en India, waar de autoriteiten de controle over de verspreiding van het virus lijken te verliezen, baart beleggers grote zorgen.
  • Inflatierisico's - Nieuwe financiële steunpakketten van overheden en centrale banken zullen de schuldniveaus nog hoger maken, waardoor de kans op een toekomstige inflatiepiek en de waardevermindering van valuta's toenemen - het klassieke beleggingscriterium voor goud.
  • Handelsconflict - De toenemende geopolitieke en handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China maken een militaire confrontatie tussen de twee grootmachten niet langer ondenkbaar en kunnen leiden tot een 'ontkoppeling' van de met elkaar verweven handelsrelaties in het door de VS geleide wereldwijde financiële systeem, wat leidt tot een nieuwe crisis.
  • Negatieve correlatie tussen goud en reële Amerikaanse rentetarieven - Amerikaanse, reële rentetarieven zijn gedaald tot -0,9%, het laagste niveau sinds 2012. Naar verwachting zal het monetaire beleid de rentetarieven gedurende lange tijd laag houden om het economisch herstel met goedkoop geld te ondersteunen en draagt ​​bij aan de relatieve aantrekkingskracht van goud, waarover geen rente wordt gerekend. De levering van fysiek goud zal naar verwachting ook worden beperkt doordat mijnbouwbedrijven hun investeringen verlagen door de sombere economische vooruitzichten, waardoor voorraden goud slinken.
  • Speculatieve bullish posities in goudfutures beperkt - De netto longposities van speculatieve beleggers zoals hedgefondsen op de CFTC-goudfuturesmarkt in New York zijn de afgelopen verslagweek slechts licht gestegen en liggen nog steeds aanzienlijk onder het niveau van begin maart en het begin van de Covid-19-crisis, hetgeen voldoende ruimte voor een verdere verhoging van de prijzen suggereert.
  • Zwakke Amerikaanse dollar - Het vertrouwen van beleggers in de dollar lijkt te dalen met de dollarindex, die de sterkte van de dollar meet ten opzichte van de valuta's van de zes belangrijkste handelspartners voor de VS, en is gedaald tot het laagste niveau sinds september 2018. De correlatie tussen goud en de Amerikaanse dollar is momenteel zelfs op korte termijn negatief.

Nu de goudmarkt de aandacht vestigt op de vele macro-economische en geopolitieke factoren die de edelmetaalprijs beïnvloeden, is er relatief weinig aandacht voor een andere belangrijke potentiële motor van waarden, de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november. De winnaar van die verkiezingen, Donald Trump of Joe Biden, zal de komende jaren de richting bepalen van het politieke en economische pad van de VS en de toon van geopolitiek, met mogelijk verregaande implicaties voor goud.

Wellicht is er ook een relatie te leggen tussen de zittende president van het Witte Huis en de prijs van het edelmetaal en de status van veilige haven. Paul Jackson, Global Head of Asset Allocation Research bij vermogensbeheerder Invesco, merkt in zijn laatste Kwartaalupdate Eyes Wide Shut op dat de verkiezing van Donald Trump de doeltreffendheid leek te verstoren van het goudprijsmodel, totdat in november 2016 een 'dummy-variabele' werd ingeschakeld. Deze correctie voor de 'White House-factor' loste het probleem op en suggereert dat de risico's die voortvloeien uit de nieuwe Amerikaanse president een premie van $230 per ounce toevoegden aan de goudprijs.

Met een risicopremie van Donald Trump die blijkbaar al verdisconteerd is in de waarde van het edelmetaal, kan de verkiezing van november niet alleen doorslaggevend zijn voor Republikeinen en Democraten, maar ook voor Trump bullion bulls en Biden bullion bears.