T. Rowe Price: Vietnam houdt coronavirus en waarschijnlijk ook recessie buiten de deur

T. Rowe Price: Vietnam houdt coronavirus en waarschijnlijk ook recessie buiten de deur

  • Vietnam kent geen sterfgevallen door COVID-19; het heeft de pandemie beter beteugeld dan de ontwikkelde en opkomende markten en zou een recessie kunnen voorkomen.
  • De inspanningen om het coronavirus in te dammen hebben bestuurlijke verbeteringen aan het licht gebracht, een positieve trend die de toekomstige welvaart van het land zal ondersteunen.
  • Er zijn aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden in hoogwaardige bedrijven in de bankensector, niet-essentiële consumentengoederen en informatietechnologie.

Door de nabijheid van China en door de eerdere ervaring met SARS hebben de Vietnamese autoriteiten snel gereageerd op de verspreiding van het coronavirus. Op het moment van schrijven zijn er geen meldingen van sterfgevallen door het coronavirus in Vietnam en lijkt het aantal infecties tot nu toe onder controle te zijn. De aanpak van Vietnam steekt gunstig af bij veel rijkere landen, die veel meer middelen hadden om de crisis aan te pakken en die op grote schaal tests uitvoerden, waaronder Duitsland en Zuid-Korea, stelt Oliver Bell, Portfolio Manager, Frontier Markets Equity Strategy bij T. Rowe Price.

Bestuurlijke verbeteringen helpen verspreiding coronavirus in Vietnam tegen te gaan

Hoewel de autoritaire aanpak van de regering het instellen van strikte quarantaines mogelijk maakte, waarbij soms hele wijken werden afgesloten als reactie op lokale besmettingsgevallen, kan de effectiviteit van de Vietnamese reactie ook worden toegeschreven aan de beweging van het land in de afgelopen jaar naar beter bestuur. Vietnam heeft opmerkelijke vooruitgang geboekt in het verbeteren van het bestuur en de reactiesnelheid op lokaal niveau, evenals in het professionaliseren van de administratieve staat.

Er is ook een forse stap gezet in de richting van een universele gezondheidszorgdekking, een van de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling. Het land heeft grote vooruitgang geboekt op dit gebied, waarbij 82% van de Vietnamese bevolking gedekt is door een sociale ziektekostenverzekering. In vergelijking met andere landen in de regio heeft Vietnam relatief veel vooruitgang geboekt op dit terrein.

T. Rowe Price meent dat deze enorme vooruitgang in de gezondheidszorg, in combinatie met een betere toegang tot informatie en een betere controle op corruptie, de strenge maar ogenschijnlijk effectieve reactie van Vietnam op de pandemie heeft geholpen.

Klaar om de economische impact te doorstaan

Vietnam heeft de gezondheids- en sociale gevolgen van het coronavirus relatief goed opgevangen. De aandelenmarkt en de economie van het land hebben echter te lijden gehad onder de wereldwijde pandemie en er zijn maatregelen genomen om deze af te sluiten. De Vietnamese markt heeft een hoge bètawaarde laten zien als gevolg van de open economie van het land en de diepe integratie met de wereldmarkten.

Gezien de voorzichtige aanpak van het land om het virus in te dammen en de relatief vroege actie, heeft Vietnam echter het voordeel dat het als een van de eersten in staat is om de lockdownmaatregelen te versoepelen. De versoepeling begon op 22 april en op 7 mei waren de meeste scholen, universiteiten en niet-essentiële diensten weer opengesteld. Internationale reizen worden weliswaar nog steeds verboden.

Net als elders heeft de Vietnamese regering een steunpakket ingevoerd om de economie te stimuleren. Dit pakket werd geschat op ongeveer 271 biljoen VND, oftewel 3,6% van het bruto binnenlands product, wat relatief significant is in vergelijking met de stimulans in andere frontier- en opkomende markten. Er zijn ook maatregelen genomen om het bedrijfsleven te ondersteunen en er is financiële steun beschikbaar gesteld voor de meest kwetsbare huishoudens. Intussen heeft de staatsbank van Vietnam de rentetarieven met 50 basispunten verlaagd tot 4,5% en richtsnoeren voor commerciële banken ingevoerd om leningen te herschikken, de rente te verlagen of te schrappen en aflossingen op leningen uit te stellen.

Er blijft veel onzekerheid bestaan omtrent het virus, de mogelijke heropleving van het aantal besmettingen en de economische gevolgen van de drastische maatregelen die wereldwijd zijn genomen om de verspreiding in te dammen. De acties die in Vietnam zijn ondernomen, lijken te hebben geleid tot een veel minder ernstige impact van het virus tot nu toe. T. Rowe Price verwacht dan ook dat de Vietnamese economie veerkrachtig zal zijn en dat het land een algemene recessie zal vermijden. De laatste schattingen van de groei van het BBP voor 2020 liggen binnen de marge van 2,7% en 4,8% met een sterkere bounce back-prognose voor 2021.

Positionering voor een post-coronavirusherstel

Het beleggingsteam van T. Rowe Price is positief gestemd over de Vietnamese economie. De verkoopgolf op de financiële markten bood kansen en maakte een aantal bedrijfswaarderingen bijzonder aantrekkelijk. T. Rowe Price houdt dan ook vast aan haar posities in kwalitatief hoogwaardige Vietnamese bedrijven en meent dat haar beleggingscase voor Vietnamese aandelen intact blijft. Zorgvuldige stock picking blijft belangrijk. Met name in de volgende sectoren liggen er kansen:

  • Banken: Ondanks deze uitdagende tijd lijken kwalitatief hoogwaardige Vietnamese banken goed gepositioneerd om de storm te doorstaan. De ondernemingen waarin T. Rowe Price is belegd, hebben in het eerste kwartaal gedegen resultaten geboekt en tot nu toe hebben ze goed gepresteerd. T. Rowe Price let vooral op de sterkte van de balansen en de kapitaalbuffers.
  • Niet-essentiële consumentengoederen: De onzekerheid blijft op zijn minst op de korte termijn bestaan; de relatief vroege versoepeling van de lockdown-maatregelen in Vietnam zou het herstel voor bedrijven in consumentengoederen moeten ondersteunen. T. Rowe Price blijft de veranderingen in het consumentengedrag volgen, met name de veranderingen die door de pandemie kunnen worden versneld, zoals een verschuiving naar de formele sector en een toename van de online verkoop, en blijft een voorkeur houden voor bedrijven die hun groei structureel kunnen handhaven.
  • Informatietechnologie: Een verhoogde behoefte aan digitalisering in een post-coronavirus wereld kan IT-bedrijven ondersteunen, zoals bijvoorbeeld het grootste informatietechnologiebedrijf van Vietnam, FPT.