BLI: Economische activiteit veel lager dan vóór de coronacrisis

BLI: Economische activiteit veel lager dan vóór de coronacrisis

Stocks.jpg

Het risico van een tweede besmettingsgolf en een exploderende staatschuld zijn risicofactoren die de duurzaamheid van de huidige herleving kunnen ondermijnen. Dat is de mening van Guy Wagner, bestuurder-directeur van BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

  • ECB verhoogt budget voor noodaankoopprogramma
  • Grote kalmte op de obligatiemarkten in juni
  • Beurzen stijgen voor de derde maand op rij

Na een aarzelende aanzet in mei begon het herstel van de wereldwijde conjunctuur in juni echt aan te trekken. Tegen alle verwachtingen in reageerde de economische activiteit beter op de versoepeling van de quarantainemaatregelen en de relanceprogramma's van de verschillende overheden dan verwacht. Zo zijn de samengestelde indexen van inkoopmanagers (die de activiteit in zowel de dienstensector als de verwerkende industrie meten) in juni in alle regio's verbeterd. “De forse verbetering van heel wat economische maandcijfers kan echter niet verhullen dat de activiteit nog altijd heel wat lager ligt dan in de periode vóór de gezondheidscrisis”, zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. “Overigens zijn het einde van de Amerikaanse overheidssteun eind juli, het risico van een tweede besmettingsgolf (die in de Verenigde Staten en Brazilië al begonnen lijkt), de voorzichtigheid bij de ontredderde bevolking en de daaruit voortvloeiende algemene stijging van de spaarquote, en de exploderende staatsschulden en begrotingstekorten allemaal onzekere facturen die de duurzaamheid van het huidige herstel op de helling kunnen zetten.”

ECB verhoogt budget voor noodaankoopprogramma

Na de vele monetaire-expansiemaatregelen in de voorbije maanden heeft de Amerikaanse centrale bank haar beleid in juni niet gewijzigd. Voorzitter Jerome Powell zei na afloop van de vergadering van het Federal Open Market Committee dat de rentecurve onder controle houden een van de bijkomende beleidsmaatregelen was die momenteel worden bestudeerd. Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank het budget voor het noodaankoopprogramma in het kader van de pandemie begin juni met 600 miljard euro opgetrokken tot 1350 miljard euro. Bovendien werd het programma verlengd tot eind juni 2021.

Grote kalmte op de obligatiemarkten in juni

In juni bleven de obligatiemarkten in de luwte werken. In de Verenigde Staten is de tienjaarsrente nagenoeg ongewijzigd gebleven. “In de eurozone zijn ook de rentevoeten van kernlanden Duitsland en Frankrijk ook amper veranderd. In de periferie heeft de uitbreiding van het effecteninkoopprogramma van de Europese Centrale Bank de financieringskosten van Italië en Spanje nog wat doen dalen.”

Beurzen stijgen voor de derde maand op rij

De beurzen zijn voor de derde maand op rij opgeveerd en hebben zo een groot deel van de dalingen van het eerste kwartaal weer goedgemaakt. “De sterkere verbetering dan verwacht van de economische activiteit en de enorme effecteninkoopprogramma's van de centrale banken hebben de beurzen een duwtje in de rug gegeven, ondanks de grote onzekerheid die de pandemie nog altijd met zich meebrengt.” De MSCI All Country World Index Net Total Return (in euro) is de voorbije maand met 2,2% gestegen, wat de daling sinds het begin van het jaar beperkt tot 6,3%. In de Verenigde Staten heeft de S&P500 zijn spectaculaire opleving voortgezet, met een sprong van 20% in het tweede kwartaal na een terugval van 20% in de eerste drie maanden van het jaar. De STOXX Europe 600 en de MSCI Emerging Markets hebben in de loop van juni winst geboekt, terwijl de Japanse Topix wat terrein heeft prijsgegeven. “Per sector bekeken, onderscheidt de technologie zich eens te meer, terwijl de defensieve sectoren basisconsumptiegoederen en gezondheid onderaan het klassement bengelen. Door de omvang van de opleving lijken de beurswaarderingen stilaan gerekt, wat het toekomstige rendementspotentieel vermindert en het risico op een correctie groter maakt”, besluit Guy Wagner.