ASI: Wat beleggers in Europese aandelen kunnen leren van Johan Cruijff

ASI: Wat beleggers in Europese aandelen kunnen leren van Johan Cruijff

Equity Europe
voetbal.png

Door Ben Ritchie, Head of European Equities, en Jamie Mills O’Brien, Investment Manager bij Aberdeen Standard Investments

'Als je voor elke positie de beste speler kiest, eindig je niet met een sterk elftal, maar met elf sterke individualisten.' - Johan Cruijff

Deze wijze woorden van Johan Cruijff komen niet alleen van pas bij de samenstelling van een voetbalteam, maar ook bij de constructie van een beleggingsportefeuille. Normaal had het EK voetbal nu (juni/juli 2020) moeten plaatsvinden, een podium waarop Cruijff ook heeft uitgeblonken. Helaas heeft de covid-19-pandemie tot uitstel van het toernooi geleid.

Maar er is ook goed nieuws. Hoewel we tot volgend jaar moeten wachten om de beste teams van Europa te zien strijden om een van de belangrijkste prijzen in het voetbal, hebben we elf Europese bedrijven geselecteerd die samen een succesvol team kunnen vormen.

In lijn met het advies van Cruijff moet een portefeuillebeheerder bedrijven kiezen met complementaire eigenschappen, bedrijfsmodellen en aandrijvers van structurele groei, en met tegelijkertijd een veerkrachtige financiële basis. Het resultaat is hopelijk een portefeuille met zowel defensieve kwaliteiten om de onvermijdelijke uitdagingen aan te kunnen – zoals we nu met de coronacrisis beleven – als het vermogen om kansen te benutten.

Verdediging

Standvastigheid is cruciaal voor een keeper – ook al krijgt deze positie zelden de lof die ze verdient. Hier kiezen we voor het Ierse Kerry Group omdat het achter de schermen een enorme waarde creëert. Dit bedrijf is een belangrijke leverancier van ingrediënten voor consumptiegoederen. Haar goedkope producten hebben een grote impact op het eindproduct – van chips tot guacamole. De groei is bijna klokvast, met dank aan de diversiteit qua geografie en klanten.

De rol van de verdediging is sterk veranderd. Bij vorige EK’s hadden we liever stoere types, maar het moderne voetbal vraagt om veelzijdigheid – een mix van snelheid, verdedigend inzicht en technisch vermogen. Hoewel geen van beide Duits zijn, zit er meer dan een vleugje Phillip Lahm in de twee vleugelverdedigers die we gekozen hebben.

Omdat ze zowel bescherming bieden tegen neerwaartse risico’s, als mogelijk kunnen profiteren van aantrekkelijke groeithema's, hebben we het Franse betalingsbedrijf Worldline op links en het Nederlandse internetbedrijf Prosus op de rechtsachterpositie opgesteld. Vroeger zouden beide als vleugelspelers zijn geselecteerd of misschien zelfs nog meer naar voren zijn opgesteld – een bewijs van hoe snel het voetbal is veranderd.

Prosus loopt voorop in enkele van de snelst evoluerende consumptietrends ter wereld – waaronder online voedsellevering en de schaalvergroting van internetplatforms - maar de stevige balans zorgt ook voor veerkracht. Worldline is blootgesteld aan dezelfde thema's als zijn bekendere Amerikaanse collega's. Het meer gediversifieerde bedrijfsmodel betekent dat de groei een stuk lager is, maar wel veel betrouwbaarder.

Onze keuzes voor het hart van de verdediging zijn – op het eerste gezicht althans – minder controversieel. RWE, een nutsbedrijf gevestigd in Essen, biedt Duitse betrouwbaarheid, samen met de Franse industriële transportonderneming Alstom. Hiermee grijpen we terug naar de beste verdedigingstraditie van beide landen – denk aan Lilian Thuram en Per Mertesacker. Een Frans-Duits partnerschap lijkt ons ook gepast omdat beide landen kampioen zijn binnen Europa's 750 miljard euro grote herstelfonds.

Maar bij deze keuze dachten we ook aan de Engelse Premier League club Sheffield United. Hun systeem van oprukkende centrale verdedigers is dit seizoen door velen bewonderd, en ook op het Europese vasteland geven veel teams steeds vaker de voorkeur aan defensieve spelers met spelcreativiteit. Beide bedrijven bieden meer dan een aura van technische bekwaamheid en groei. RWE’s activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie groeien snel en zijn een van de meest indrukwekkende ter wereld. De afzetmarkt van Alstom krijgt een impuls omdat groene begrotingsuitgaven steeds meer ten goede komen aan de reputatie van het spoorvervoer.

Middenveld

Het middenveld was iets eenvoudiger. Voor de spelverdeler die aan de touwtjes trekt en die de dingen in beweging brengt, was ASML de duidelijke keuze. Het Nederlandse bedrijf is een van de belangrijkste radertjes in de wereldwijde toeleveringsketen van halfgeleiders. Het is essentieel voor de belangrijkste technologische trends van de komende decennia. Het Deense farmabedrijf Novo Nordisk is het defensieve slot. Elk team heeft een speler nodig met een superieur voetbalbrein, en als 's werelds toonaangevende leverancier van diabeteszorg, biedt Novo dat in overvloed aan. De Denen zaten vooraan bij de ontwikkeling van elk belangrijk medicijn en ze hebben een van de sterkste portefeuilles van intellectueel eigendom in de gezondheidszorg.

Italië heeft een sterke traditie in grote toernooien. De techniek van Alessandro Del Piero en de innovatie van Francesco Totti komen misschien wel het best terug in de toonaangevende internetbank van Italië, Finecobank. De laatste maanden hebben we ons verbaasd over de veerkracht van het bedrijf, maar het is vooral voor zijn online groei dat we het bedrijf hebben geselecteerd voor de flanken. De voetbalgeschiedenis van Zwitserland oogt misschien minder roemrijk, maar als thuisbasis voor een aantal hoogwaardige bedrijven is het succesvol. Hier kiezen we voor Partners Group om op de andere flank voor snelheid te zorgen. De seculiere verschuiving naar private markten biedt mogelijkheden, en Partners Group beschikt over een van de sterkste merken ter wereld.

Aanvallers

Op vele EK’s en WK’s hebben geduchte spitsenduo’s het mooie weer gemaakt – Thierry Henry en David Trezeguet komen het eerst in onze gedachten. Hoewel het moderne voetbal steeds vaker de voorkeur geeft aan een eenzame frontman, kiezen we voor meerdere aanvallers met verschillende, en misschien wel complementaire eigenschappen.

Het Spaanse voetbalerfgoed is net zo rijk als alle andere in Europa. Om onze aanvalslinie te leiden, kiezen we voor Amadeus. Zijn producten vormen een kritische basis voor de reissector. Net zoals Fernando Torres vaak ontgoochelde tijdens het reguliere seizoen om vervolgens op het EK of WK toe te slaan, is dit een bedrijf met een rijke stamboom dat geconfronteerd wordt met een ongekende tegenwind. Toch hebben we er alle vertrouwen in dat Amadeus de financiële kracht, de gezonde onderliggende markttendensen en het veerkrachtige bedrijfsmodel heeft om deze crisis te doorstaan en weer aan te knopen met de tweecijferige winstgroei.

Waar het Spaanse bedrijf eerder een wildcard is, hebben we met de Deutsche Boerse de efficiëntere, meer betrouwbare en meer complete spits geselecteerd. Zijn seculiere groeipatronen zorgen voor een hoge ééncijferige groei, terwijl de cyclische lijnen nuttig zijn in periodes van meer volatiliteit en stijgende rentes. Een moderne Lukas Podolski.

Geen enkele selectie is compleet zonder enige controverse en bij ons is dat de opmerkelijke afwezigheid van Airbus. De ophef rond het bedrijf had de aandacht kunnen afleiden van de rest van het team, maar we houden het liever in de running voor een plaats in onze WK-ploeg. De A320 is het meest succesvolle commerciële vliegtuig aller tijden met een steeds dominantere marktpositie in het meest veerkrachtige segment van de markt. De sterke financiële positie geeft ook het vertrouwen dat het toestel door deze moeilijke periode kan navigeren.

In elk Europees land zijn er winnaars te vinden, waarbij beleggers de beste 'spelers' uit heel Europa kunnen uitkiezen. In de VS zijn de grootste bedrijven over het algemeen technologische spelers, maar in Europa is een meer complete selectie van structurele groeithema's mogelijk, van demografische verschuivingen tot digitalisering en snelle consumptietrends. Echt actieve beheerders zijn in staat om de meest aantrekkelijke thema’s te selecteren, in plaats van de kudde te volgen. Maar bij elke selectie gaat het om krachtige bedrijven met een vermogen tot hoge groeipercentages en aantrekkelijke rendementen op de lange termijn, ondersteund door een krachtige dynamiek in de sector, een veerkrachtige kasstroom, sterke balansen, een ervaren en getalenteerd management en een robuust beheer van ESG-risico’s.

Deze recessie onderstreept het belang van langetermijndenken en herinnert ons eraan dat ups en downs altijd terugkomen, hoewel we hopelijk meer van de eerste dan van de tweede zullen beleven. En hiermee komen we terug bij Cruijff: “Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt, wint.”