Pimco: ECB verhoogt en verlengt opkooprogramma PEPP

Pimco: ECB verhoogt en verlengt opkooprogramma PEPP

ECB
ECB.jpg

De Europese Centrale Bank (ECB) zal naar verwachting het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) uitbreiden met €500 miljard en de looptijd van het noodprogramma verlengen tot september 2021. Portfoliomanager Konstatin Veit van ’s werelds grootste actieve obligatiebelegger Pimco voorziet dat de ECB deze beslissingen donderdag wereldkundig maakt.

Veit constateert dat, indien de ECB het huidige opkooptempo aanhoudt, de bodem van het PEPP begin oktober 2020 wordt bereikt. Het is volgens de Pimco-portfoliomanager daarom rechtvaardig om noodprogramma nu al uit te breiden in plaats van te wachten op een eventueel V-vormig herstel en de macroprognoses in september.

De portfoliomanager verwacht bovendien dat de ECB nogmaals zal benadrukken alles te doen wat nodig is om de economie te ondersteunen. Ondanks de grootte van het noodprogramma, blijven de vooruitzichten voor de macro-economie onzeker. Tevens blijven er vraagtekens rondom de reactie van de ECB en of politici en overheden uiteindelijk snel en adequaat genoeg hebben gereageerd op de crisis.