CME: Holistische liquiditeitsmaatstaven tijdens Covid-19: vraag, aanbod en marktomstandigheden

CME: Holistische liquiditeitsmaatstaven tijdens Covid-19: vraag, aanbod en marktomstandigheden

600x600 Holistic Liquidity.jpg

Eind februari en begin maart 2020 kregen de wereldmarkten te maken met een ongekende gezondheidscrisis die zowel de economische onzekerheid als de marktvolatiliteit deed toenemen.

In de aanloop naar de crisis lagen de prognoses voor economische groei op kwartaalbasis voor de rest van het jaar tussen de 1% en 4%. Op dit moment zien we alleen al voor het tweede kwartaal prognoses van -20% tot -34%. De crisis en de snelle verandering van de vooruitzichten hebben ertoe geleid dat de economische onzekerheid zijn hoogste niveau van de afgelopen decennia heeft bereikt. Deze situatie heeft ook gezorgd voor de grootste piek in volatiliteit sinds de financiële crisis van 2008-2009. De hieronder weergegeven impliciete volatiliteit van de E-mini S&P 500, die kan worden beschouwd als een graadmeter voor bredere marktvolatiliteit, steeg te midden van de verspreiding van Covid-19 begin maart naar het hoogste niveau in meer dan 13 jaar.

Als alle andere factoren verder gelijk zijn, zou een hogere volatiliteit in alle markten moeten leiden tot grotere verschillen tussen de bied- en laatkoers en minder diepte in het orderboek. Marktdeelnemers kiezen er dan immers wijselijk voor minder risico's te nemen omdat er door de hogere volatiliteit een groter risico is op potentieel verlies.

Door deze kapitaal- en risicobeperkingen van een typische deelnemer neemt de liquiditeit van het passieve orderboek af, enerzijds door de hogere snelheid waarmee de koersen wijzigen en anderzijds omdat deze zich over een bredere bandbreedte bewegen, waardoor het passieve orderboek wordt opgerekt. In zo'n situatie wordt de liquiditeit in het passieve orderboek meestal, in ieder geval gedeeltelijk, vervangen door een nieuwe liquiditeit. De mate waarin de risico-overdracht op een handelsplatform wordt gefaciliteerd, gemeten in termen van volume, wordt daarmee een van de belangrijkste maatstaven voor liquiditeit in periodes van verhoogde volatiliteit. Bij een piek in volatiliteit zien we meestal ook dat het volume aan futures van CME Group toeneemt.

Bij het analyseren van deze situatie moeten we ons niet zozeer richten op één afzonderlijke maatstaf (zoals de top en diepte van het orderboek), maar moeten we voor het bepalen van de marktliquiditeit kijken naar drie onderling verbonden maatstaven: marktomstandigheden, vraag en aanbod.

Klik op de afbeelding hieronder voor het volledige rapport:

Visual.jpg