BLI: Historische daling aandelenmarkten gevolgd door even spectaculaire opleving

BLI: Historische daling aandelenmarkten gevolgd door even spectaculaire opleving

Equity
Koersen.jpg

Door Guy Wagner

  • Wereldwijde economische indicatoren storten in
  • Grootste maandwinst voor S&P 500 sinds januari 1987
  • Europese monetaire autoriteiten versoepelen toegang tot liquiditeiten voor banken

De recente statistieken bevestigen dat de economische activiteit wereldwijd is ingestort als gevolg van de quarantainemaatregelen om de verspreiding van COVID-19 in te dijken. “Zo is het bbp in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal met 4,8% op jaarbasis gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar, ook al werd de social distancing pas in de eerste helft van maart ingevoerd”, schrijven Guy Wagner, bestuurder-directeur van BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

"In de industrielanden verwachten we de piek van de economische schok in het tweede kwartaal", zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments.

Wereldwijde economische indicatoren storten in

In april zijn de samengestelde indexen van de inkoopmanagers (die de activiteit in zowel de diensten- als de industriesector meten) na de forse daling van maart nog verder verzwakt. In de Verenigde Staten staat de index nu op 27,4, in de eurozone op 13,5 en in Japan op 27,8. “Europa lijkt het zwaarst getroffen. De Europese Centrale Bank verwacht in het tweede kwartaal een daling van 15% van het bbp tegenover dezelfde periode vorig jaar.” In China is het bbp in het eerste kwartaal met 6,8% gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is de eerste daling sinds het begin van de statistieken in 1992. “Aangezien een recessie wordt verwacht en de olieprijzen zijn gekelderd, zal de deflatiedruk de komende maanden nog toenemen”, verwacht de Luxemburgse econoom. In de Verenigde Staten en Europa is de inflatie in maart afgenomen.

Grootste maandwinst voor S&P 500 sinds januari 1987

De daling van de aandelenmarkten in maart was historisch, maar de opleving in april was even spectaculair. De S&P 500 boekte zijn grootste maandwinst sinds januari 1987. “Als we naar de sectoren kijken, zien we dat de opleving werd aangevoerd door de energiesector, de discretionaire consumptiegoederen en de materialen. Toch blijven de cyclische sectoren sinds het begin van het jaar onderaan het klassement bengelen, terwijl gezondheidszorg en technologie over de vier eerste maanden bekeken zelfs licht positieve resultaten laten optekenen.”

Europese monetaire autoriteiten versoepelen toegang tot liquiditeiten voor banken

In maart had de Amerikaanse centrale bank als ongeziene expansieve maatregelen genomen en in april schakelde ze nog een versnelling hoger. Zo zou ze voortaan ook hoogrentende obligaties opnemen in het effecteninkoopprogramma en kunnen kleinere gemeentes voortaan ook gebruikmaken van de kredietfaciliteiten waar ze eerder van uitgesloten waren. In Europa heeft de centrale bank het volume van het effecteninkoopprogramma niet bijgesteld, al werd daar meteen aan toegevoegd dat ze dat zo nodig wel zonder aarzelen zal doen. “De Europese monetaire autoriteiten hebben daarentegen wel de toegangsvoorwaarden tot liquiditeiten voor banken versoepeld door de rente op herfinancieringstransacties op lange termijn te verlagen”, besluit Guy Wagner.