M&G: Beslist economie opnieuw de Amerikaanse verkiezingen?

M&G: Beslist economie opnieuw de Amerikaanse verkiezingen?

United States
Randeep Somel_M&G_980x600.jpg

In Amerika is herkozen worden tot president een eitje, mits het goed gaat met de economie. Dat schrijft Randeep Somel, fondsbeheerder bij de Britse vermogensbeheerder M&G. 

Reagan (1984), Clinton (1996), Bush junior (2004) en Obama (2008) wisten met gemak hun zetel in het Witte Huis te behouden. Het is echter een lastig verhaal als de economie in een dip zit. Niet voor niets antwoordde Jim Carville, Bill Clintons rechterhand tijdens de verkiezingen van 1992, op de vraag wat voor kiezers het allerbelangrijkst was: “It’s the economy, stupid!” President George W.H. Bush verloor dat jaar zijn herverkiezing, voornamelijk omdat Amerika in een recessie was beland. Volgens Somel is het echter niet uitgesloten dat de verkiezingen in november een uitzondering op de regel zullen blijken te zijn.

 

Een kwartaal duurt lang in de politiek

Tot januari 2020 liet Donald Trump geen enkele kans liggen om op te scheppen over hoe goed het onder zijn presidentschap wel niet ging met de Amerikaanse economie en de aandelenmarkt, schrijft Somel. “Hij zag wat Carville in 1992 ook zag en had zijn springplank voor een herverkiezing in november al gevonden, dacht hij. Ondanks de  enorme handelsspanningen met China en de EU, zakte de werkloosheid onder Trump naar een recordlaagte van 3,5% van de beroepsbevolking. Maar drie maanden kunnen een eeuwigheid duren. Nu de Amerikaanse economie in lockdown is en de werkloosheid omhoog spurt, wordt Trump opeens geconfronteerd met een economie die onder zijn bewind een nettoverlies draait. Normaal gesproken zou geen enkele president onder dit belabberde gesternte herkozen worden.”

 

Het stabiele genie?

Naast de economie zijn er nog een aantal zaken die volgens Somel meewegen in de voorspellingen wie in november tot president van Amerika wordt verkozen.

Wie krijgt de schuld van corona? Had de overheid volgens de Amerikaanse kiezer de crisis kunnen zien aankomen en had de regering zich dus beter moeten voorbereiden? Of wordt de coronacrisis beschouwd als een natuurramp die de Amerikanen dichter bij elkaar heeft gebracht? Onder het motto 'Samen komen we hieruit en samen bouwen we de economie weer op'. Door China – het land dat volgens Trump toch al verantwoordelijk is voor heel veel schade aan zijn land, de schuld te geven, probeert de president een gezamenlijke vijand te creëren,. Daarnaast zal de regering, die toch traag reageerde op de pandemie, vooral benadrukken hoe ze met een enorm pakket aan steunmaatregelen nu alles op alles zetten om de economie uit het slop te halen.

De wederopbouw. Over de hele wereld worden lockdowns mondjesmaat versoepeld en begint de economie weer op gang te komen. Ook de Amerikaanse overheid staat natuurlijk te popelen om maatregelen te versoepelen, om zo het oplopende banenverlies in te dammen. Als de werkloosheid in aanloop naar november weer daalt en de economie en de S&P500 weer opkrabbelen, kan dat volgens Somel sterk in het voordeel van Trump werken. Heft de Amerikaanse overheid de lockdown echter te vroeg op en stijgt het aantal besmettingen weer of komt er zelfs een tweede lockdown, dan is dat waarschijnlijk noodlottig voor Trumps herverkiezing.

De concurrent. Joe Biden is niet de sterkste kandidaat die de Democraten ooit naar voren hebben geschoven. Al twee keer eerder was hij in de race – een van die pogingen eindigde toen hij werd betrapt op plagiaat. Tel daarbij zijn talloze verbale blunders en de omstreden banen van zijn zoon bij Oekraïense en Chinese bedrijven op, en je weet dat Biden het niet makkelijk gaat krijgen, zegt Somel. Hij moet het Amerikaanse volk ervan zien te overtuigen dat hij een sterke en bekwame leider is, met bovendien een geloofwaardig plan hoe hij de Amerikaanse economie denkt te redden.

De zogenoemde swing states – Pennsylvania, Michigan en Ohio, bijvoorbeeld – lijken een voorkeur voor Biden te hebben, maar de prioriteit ligt ook daar bij de pandemie en niet bij de verkiezingen. Het behoud van de loyale aanhang is nu belangrijker dan ooit. En aangezien Trump geen geloofwaardige concurrentie had toen hij zich aanmeldde als kandidaat voor de Republikeinen, lijken aanhangers van die partij zich achter hem te scharen. Trump is bij zijn achterban populair.  

2020 is een raar jaar en ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen raar verlopen. Of Donald Trump in het Witte Huis mag blijven zitten zal van een hoop zaken afhangen, maar de staat van de economie zal ook nu de belangrijkste factor blijken, aldus Somel. Terwijl de aandelenmarkt rekening houdt met economisch herstel, zullen we de komende maanden gaan meemaken of de reële economie wel snel genoeg herstelt.