ECR Research: Van rammelende rollator naar temperamentvolle tango

ECR Research: Van rammelende rollator naar temperamentvolle tango

Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Door Andy Langenkamp

Politieke leiders worstelen met de duivelse afweging tussen gezondheidsrisico’s en economische schade van de coronocrisis. Sommigen doen het zeer weloverwogen en delen hun zorgen en afwegingen met hun volk. Anderen doen het onnadenkender en inconsequenter. In veel landen zien we nu in elk geval een versoepeling van getroffen maatregelen.

Investeerders en beleggers moeten nu een inschatting maken welke landen het best omgaan met die nieuwe fase. Hiervoor geldt het omgekeerde van ‘Vertrouwen komt te voet en gaat te paard’: de coronacrisis kwam aan scheuren in een Ferrari, maar strompelt pas over lange tijd met een rollator uit beeld. De coronapandemie en –tegenmaatregelen kwamen snel, maar we krijgen waarschijnlijk nog diverse besmettingsgolven en beperkende maatregelen kunnen maar voorzichtig afgebouwd worden, waarbij soms teugels weer aangehaald worden.

Een Amerikaanse journalist sprak van de hamer en de dans. Eerst moet het virus met de botte bijl de kop ingedrukt worden. Vervolgens kunnen mensen weer voorzichtig dansen. Eerst op gepaste afstand van elkaar, later wat intiemer en op termijn zelfs weer een gepassioneerde tango. Soms moeten innig in elkaar verstrengelde dansers elkaar weer een poosje loslaten. Zo blijven we lange tijd om elkaar heen en met elkaar dansen met afwisselde periodes van aan de zijkant zitten met een drankje (en Netflix) om corona geen kans te geven ons de adem te ontnemen.

Landen verschillen in welk gereedschap ze hanteren om corona neer te slaan: het ene neemt noodgedwongen de botte bijl ter hand (Spanje en Italië), het andere kiest voor een kinderhamer (Zweden). Zoals gezegd, worden hier en daar nu stappen gezet om de eerste danspasjes mogelijk te maken.

McKinsey onderscheidt vijf fases in een crisis die deels kunnen overlappen en die leiden van de eerste initiatieven om het gevaar het hoofd te bieden tot het nieuwe normaal: Resolve, Resilience, Return, Reimagination, and Reform.

Verreweg de meeste landen en bedrijven zitten nog vooral in de eerste twee fases: klappen opvangen en zorgen dat je weerstand en buffers hebt en vergroot om de ergste pijn te doorstaan. Vervolgens moeten staten en bedrijven weer de boel aanzwengelen, waarbij zoveel als mogelijk de oude processen en manier van leven teruggebracht worden en tegelijk nieuwe, epidemie-onvriendelijker manieren van werken, produceren, investeren en consumeren worden uitgedacht en ingevoerd.

Dit lijkt in landen als Duitsland en Nederland op meer coherente en logische wijze te gaan dan in de VS. Een strakke, samenhangende regie vanuit het Witte Huis ontbreekt. In dit opzicht boezemt Europa toch net wat meer vertrouwen in; ondanks alle terechte en soms onterechte kritiek op Brussel en nationale Europese hoofdsteden. Op langere termijn blijft de divergentie tussen het noorden en zuiden van de Eurozone wel een groot probleem. Daaraan verandert de coronacrisis niets. Het is zelfs goed mogelijk dat de crisis die tegenstellingen verergert.

 
ECR Research publiceert al 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & rentemarkten.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com.