Schroders: Wat te doen bij een beurscrash: verkopen, niets doen, of bijkopen?

Schroders: Wat te doen bij een beurscrash: verkopen, niets doen, of bijkopen?

Outlook History
Recessie1.jpg

Hoe moet een belegger reageren op een beurscrash? Verkopen, blijven zitten, of juist bijkopen? Duncan Lamont, Head of Research bij Schroders, heeft 148 jaar beursgeschiedenis geanalyseerd om een mogelijk antwoord te vinden.

Hoofdpunten

  • De aandelenmarkten zijn sinds 1871 11 keer met 25% of meer gedaald.

  • De gemiddelde herstelperiode duurde 1,8 jaar

  • Beleggers die uitstapten na de krach van 1929 hadden 34 jaar nodig om break-even te draaien, tegen 15 jaar voor degenen die bleven zitten en minder dan 7 jaar voor degenen die bijkochten

  • Een vlucht naar cash in 2001 en 2008 zou beleggers  tot op de dag van vandaag met een verlies opzadelen

Volatiliteit is prijskaartje om te beleggen

De S&P500 is sinds medio februari meer dan 25% gedaald. Zulke koersbewegingen komen van tijd tot tijd voor. Volatiliteit is de prijs voor een toegangskaartje tot de beurs. Iedereen weet dat beleggen voor de lange termijn is, maar dat helpt niet als de zenuwen door de keel gieren bij een krach. Belangrijk is echter hoe we reageren op een daling, want dat heeft grote impact op de toekomstige vermogensopbouw.


Afbeelding: Hoe lang duurde het voor Amerikaanse aandelen om te herstellen van een 25% crash?

Source: Robert Shiller, Schroders. Monthly data 1871-2020. Data is for S&P 500 and assumes investors retained their exposure to the stock market.

Drie mogelijke reacties
Er zijn drie manieren waarop beleggers kunnen reageren op een beurscrash.
  • Vlucht in cash
  • Blijf zitten waar je zit en verroer je niet
  • Vlucht naar voren en koop bij
Lamont analyseert vervolgens hoe lang het duurde voordat een beleggingsportefeuille weer zijn oorspronkelijk waarde had teruggekregen van voor de crash. Daarbij gaat hij ervan uit dat de belegger pas in actie komt nadat de beurs 25% gekelderd is. De tabel hieronder zet de uitkomsten op een rij.
 
Afbeelding: Hoeveel jaar duurt het voordat verliezen zijn goedgemaakt?
Source: Federal Reserve Bank of St. Louis, Robert Shiller, Schroders. Stock market data is for S&P 500. Monthly cash return 1934-2020 based on 3-month Treasury bill, secondary market rate; 1920-1934 based on yields on short-term United States securities; 1871-1920 based on 1-year interest rate. 1871-1920 data only available annually so a constant return on cash has been assumed for all months during this period. Other data is monthly. All analysis is based on nominal amounts.


Vlucht in cash zet belegger op achterstand
Een negatieve ervaring op de beurs kan beleggers dermate afschrikken dat ze in cash vluchten en voorlopig niet meer terugkeren. Historisch gezien is dat de slechtste financiële beslissing, die garandeert een lange tijd om het verlies in te lopen. Als een belegger in 1929 na 25% verlies had verkocht, dan had hij een dramatisch koersverlies van 80% vermeden, maar het zou duren tot 1963 om het verlies in te lopen. De portefeuille van beleggers die in 2001 of 2008 in cash zijn gevlucht staan tot op de dag van vandaag nog onder water.
De boodschap is duidelijk, stelt Lamont. Afkeer van de aandelenmarkt ten gunste van cash, zadelt een belegger op met een langdurig vermogensverlies.
Is bijkopen dan de betere keuze? Dat vindt Lamont een persoonlijke kwestie. De huidige crisis gaat gepaard met veel financiële onzekerheid. Uit het onderzoek van Lamont blijkt dat in de meeste gevallen een bijkoop-strategie geen groot verschil maakte in vergelijking met de belegger die niets deed. Slechts een keer was er in de geschiedenis een groot verschil en dat was na de Grote Depressie.
 
Stalen zenuwen versnellen het herstel
Beleggers moeten zich goed bewust zijn dat de keuzes die zij nu maken grote impact hebben op het herstel van hun portefeuille. Mensen die in cash willen vluchten  moeten de consequenties nog eens goed overdenken, vooral nu de spaarrente rond de nul cirkelt. De geschiedenis leert dat de beleggers die hun zenuwen onder controle houden het op termijn beter doen en zij die in staat zijn de posities uit te breiden mogelijk nog iets beter.
 
Financiële littekens herstellen sneller dan mentale
Het risico op verlies is onderdeel van beleggen op de aandelenmarkt. De hogere langetermijnrendementen zijn een potentiële winstfactor. Maar de mentale littekens van wat we nu beleven, blijven een generatie lang bestaan. De financiële littekens hoeven niet zo lang te duren.