Fidelity: Golf ‘gevallen engelen’ dreigt door verlaagde kredietwaarderingen

Fidelity: Golf ‘gevallen engelen’ dreigt door verlaagde kredietwaarderingen

Fixed Income
Koersen omlaag.jpg

Door de plotselinge economische terugval dreigt de kredietstatus van grofweg USD 215 miljard aan Amerikaanse en EUR 100 miljard aan Europese bedrijfsleningen dit jaar te worden verlaagd van investment grade naar high yield. 1 Dat schat vermogensbeheerder Fidelity International in een zojuist verschenen white paper, getiteld ‘Downgrade risks when zombies become fallen angels’. De hoogste risico’s zitten in de energie- en de autosector. Toch vindt Fidelity de markt voor investment grade aantrekkelijk.

De uitstaande schuld met een BBB-status (wat nog net geldt als investment grade) is sinds de financiële crisis van 2008 sneller gegroeid dan de uitstaande schuld in high yield (bedrijfsleningen met een hoge effectieve rente vanwege de hogere risico’s). In de VS is het laagst gewaardeerde deel van de uitstaande investment grade schuld net zo groot als 70% van de gehele markt voor high yield.

Downgrade-risico’s door Covid-19 en gedaalde olieprijs

“De dubbele klap van de Covid-19-uitbraak en de sterk gedaalde olieprijs dreunt na in alle beleggingscategorieën”, zegt Martin Dropkin, hoofd research van Fidelity International. “Daar komt mogelijk een derde klap bij als de markt voor high yield wordt overspoeld door obligaties die uit de categorie investment grade zijn gevallen.”

Zulke bedrijfsleningen worden ook wel ‘fallen angels’ genoemd. Het gaat in veel gevallen om schulden van bedrijven die ondanks weinig teken van leven toch overeind zijn gebleven, dankzij de lage rente van de afgelopen jaren – vandaar de term ‘zombiebedrijven’.

Laconieke markt

Als de kredietstatus van een grote hoeveelheid BBB-schuld wordt verlaagd naar BB, groeit de weging van BB-schuld in de high-yieldindex. Dat dwingt zowel passieve strategieën als actieve beleggers om hun portefeuilles aan te passen om binnen hun indexgebonden beleggingsrichtlijnen te blijven. Daarvoor zullen ze beleggingen in lager gewaardeerde schulden moeten verkopen.

Het effect van lagere kredietwaarderingen is deels al in de obligatiemarkt verwerkt, maar nog niet volledig. Volgens Fidelity is dat zo bij slechts 5% van de Amerikaanse investment grade index, terwijl die index voor 27% bestaat uit schulden met de laagste kredietstatus. De markt lijkt dus nogal laconiek, aangezien de economische activiteit in sommige sectoren vrijwel abrupt gestopt is.

Hoogste downgrade-risico’s in energie- en autosector

De grootste downgrade-risico’s liggen in de energiesector. Energiebedrijven worden geraakt door zowel de lage olieprijs als de door Covid-19 weggevallen vraag. In de olieverwerkende sector verkeerde ongeveer USD 90 miljard aan investment grade schuld in de gevarenzone, waarvan al zo’n USD 60 miljard is afgewaardeerd tot high yield. Ondanks deze aanzienlijke bedragen, kunnen er meer downgrades volgen als de olieprijs laag blijft.

Ook de autosector is verzwakt door de uitbraak van het coronavirus. Ford mag zich sinds kort de grootste gevallen engel in de geschiedenis noemen, als een direct gevolg van de huidige crisis. Ook voor andere bedrijven in de sector dreigt een verlaging naar high yield. De totale waarde van de downgrades kan enorm zijn als S&P agressiever wordt met zijn kredietwaarderingen.

Investment grade aantrekkelijk

“Ondanks deze risico's vinden we dat investment grade obligaties momenteel voor zeer aantrekkelijke prijzen worden verhandeld. Vooral Amerikaanse obligaties zijn goed gepositioneerd”, vindt Dropkin. “Wel vergt het grondige research om te begrijpen welke BBB-obligaties het grootste risico lopen om terug te vallen tot high yield. Wees ook extra voorzichtig en heel selectief in het riskantere segment van de markt voor high yield.”