Fidelity: Impact coronavirus lang voelbaar, maar ook betere tijden aan de horizon

Fidelity: Impact coronavirus lang voelbaar, maar ook betere tijden aan de horizon

Outlook vooruitzicht (10) aan het roer.jpg
  • Analisten van Fidelity verwachten een langere en breder verspreide impact van coronavirus, blijkt uit Fidelity’s nieuwste onderzoek.
  • Als COVID-19 voor de rest van 2020 blijft wegen op de economie kunnen de jaarwinsten van bedrijven gemiddeld 44 procent dalen.
  • Ruim de helft van de ondervraagde analisten verwacht binnen de komende twaalf maanden solvabiliteitsproblemen bij hun bedrijven, als de omstandigheden hetzelfde blijven als nu.
  • Er gloort wel verbetering aan de horizon: 40% van de analisten verwacht dat hun sectoren over twaalf maanden weer groeien.

De wereldwijde stilstand van de economie veroorzaakt naar verwachting een aanzienlijke deuk in de bedrijfswinsten voor dit jaar, zo blijkt uit de nieuwste ‘Analyst Pulse Survey’ van Fidelity International. De analisten van Fidelity voorzien dat de jaarwinsten van de bedrijven die ze volgen gemiddeld 44 procent dalen als de uitbraak van COVID-19 voor de rest van 2020 blijft wegen op de economie. Mocht de economie zich in de tweede helft van het jaar herstellen, dan voorzien de analisten een gemiddelde winstdaling van 27 procent.

Over het algemeen verwachten de analisten van Fidelity dat de impact van het coronavirus langer voelbaar zal zijn en zich breder zal verspreiden dan ze een maand eerder dachten, zo blijkt uit het onderzoek. Het coronavirus heeft volgens 91 procent een directe negatieve impact op de winst, tegenover 76 procent vorige maand. Van die 91 procent verwacht driekwart van de analisten het hele jaar een negatieve impact op de winst, in plaats van alleen het eerste halfjaar. Vorige maand was dat nog ruim de helft.

Fiona O’Neill, Deputy Head of Research, Equities bij Fidelity International: “Onze analisten hebben hun marktverwachtingen sterk bijgesteld sinds het vorige onderzoek van pas vier weken geleden. Dat komt doordat het coronavirus niet langer vooral beperkt is tot Azië, maar is uitgegroeid tot een wereldwijde pandemie. Dat heeft tot complicaties geleid – zelfs in China, waar we de eerste tekenen van herstel verwachten – doordat toeleveringsketens wereldwijd van elkaar afhankelijk zijn.”

Grafiek 1: Meer analisten die het hele jaar impact van het virus verwachten dan in maart:

“Verwacht u dat de problemen omtrent COVID-19 beperkt blijven tot de eerste jaarhelft, of dat ze in uw sector het volledige jaar 2020 blijven duren?”

1504 Fidelity (1).jpg

De onderzoeken voor maart en april werden respectievelijk 9-12 maart en 3-7 april gehouden. De dataset voor deze grafiek bestaat uit de 91% analisten die verwachten dat COVID-19 een negatieve invloed heeft op de winsten in hun sector, waarvan hier wordt getoond welk deel dat voor het hele jaar verwacht.

Bron: Fidelity International, april 2020.

Meer dan de helft van de analisten verwacht de komende twaalf maanden solvabiliteitsproblemen bij de bedrijven die ze volgen, als de huidige omstandigheden aanhouden. Ze zien vooral risico’s bij industriële bedrijven en niet-essentiële consumptiegoederen. Voor deze sectoren verwacht respectievelijk 53 en 57 procent van de analisten al binnen zes maanden solvabiliteitsproblemen.

De financiële en technologische sectoren lijken beter in staat om de druk te overleven dan andere cyclische sectoren. Van de analisten die de financiële sector volgen, verwacht slechts zeventien procent daar solvabiliteitsproblemen, dankzij de verbeterde kapitaalstructuren sinds de financiële crisis en de steun van centrale banken.

Marty Dropkin, Global Head of Research, Fixed Income bij Fidelity International: “De verslechterende solvabiliteit is voor beleggers een duidelijk waarschuwingssignaal. In de spreads op bedrijfsleningen is al een groter aantal verwachte wanbetalingen verwerkt dan een maand geleden. Het is nu – meer dan ooit – cruciaal voor beleggers om balansen nauwgezet te analyseren om te zien welke bedrijven de meeste veerkracht hebben.”

Fiona O’Neill voegt daaraan toe: “Banken hebben veel geleerd van de wereldwijde financiële crisis. Gelukkig hebben ze daardoor in deze pandemie een veel sterkere uitgangspositie. Na jarenlang hun kapitaal te hebben versterkt, zijn ze nu in de positie om bij te dragen aan een oplossing voor de economie. Bovendien komen centrale banken met veel financiële steunpakketten over de brug om de liquiditeit te ondersteunen.”

Grafiek 2: In welke fase van de cyclus zal uw sector zich over 12 maanden bevinden?

1504 Fidelity (2).jpg

Het laatste onderzoek van vorig jaar werd gehouden tussen 9-13 december, dat van deze maand tussen 3-7 april.

Bron: Fidelity International, april 2020.

De analisten van Fidelity denken niet dat de economie zich snel herstelt van deze ongekende stilstand, maar ze zien wel enkele lichtpunten voor de komende twaalf maanden. Veertig procent van de analisten denkt dat de sector die zij volgen zich over twaalf maanden weer in een groeifase bevindt. Slechts zestien procent verwacht dat zijn sector over een jaar in een recessie zit.

Toch wordt het vermoedelijk geen gelijkmatig wereldwijd herstel; sommige sectoren en regio’s herstellen waarschijnlijk sneller dan andere.

Fiona O’Neill: “De winsten zullen een flinke klap krijgen in 2020. Dat mag geen verrassing zijn. Hoewel we proberen in te schatten hoe groot die klap wordt, denken we eigenlijk dat we ons beter niet te veel op 2020 kunnen richten. Het is nuttiger om de winsten voor 2021 en de jaren daarna in te schatten, om zo de bedrijven eruit te lichten die hier als winnaars uit zullen komen.”