Overzicht corona-investmentnieuws: Herstel geen V maar U-vorm

Overzicht corona-investmentnieuws: Herstel geen V maar U-vorm

Koersen.jpg

Er zijn nog tal van onzekerheden die waarschijnlijk een snel herstel van Amerikaanse economie in de weg staan. Hierbij een overzicht van het corona-gerelateerde investmentnieuws van donderdag.

De Amerikaanse economie bevindt zich in een recessie en door het instorten van de vraagzijde zal een herstel vooralsnog op zich laten wachten en eerder een U dan V-vorm aannemen. Dat schrijven specialisten van vermogensbeheerder Amundi in hun meest recente Investment Talks. Het vinden van behandelmethoden en vaccins tegen covid-19 wordt als essentieel beschouwd voor een uiteindelijk herstel van wereldwijde economische activiteit en consumptiepatronen, aldus de Amundi-specialisten. Wat de verschillende beleggingscategorieën betreft, ziet Amundi dat de markt van Amerikaanse staatsobligaties mogelijk een dieptepunt heeft bereikt en dat de markt voor bedrijfsobligaties aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden biedt. Op aandelenmarkten heerst nog steeds grote onzekerheid. Sectoren als luchtvaart-, cruisemaatschappijen, fysieke retailers, commercieel vastgoed en de schalieoliesector worden het hardste getroffen. Sectoren als de gezondheidszorg, technologie, communicatie en financiën zouden de crisis beter moeten doorstaan.

 Het Amerikaanse bruto binnenlands product zal in het tweede kwartaal een ongekende klap krijgen. Dat schrijft econoom Noord-Amerika Tiffany Wilding van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco in een analyse op de website. ‘De snelheid en omvang van de verstoring van de Amerikaanse arbeidsmarkt is scherper dan we ooit in de recente geschiedenis hebben gezien. De verwachte maximale bbp-krimp op kwartaalbasis van bijna −30% in het tweede kwartaal van dit jaar is veel groter dan de maximale daling van −8% tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2008.’ Het werkloosheidscijfer kan tijdelijk oplopen naar 20%. Wilding benadrukt dat het hoge werkloosheidscijfer van de maand maart hoofdzakelijk tijdelijke ontslagen vormden, hetgeen suggereert dat deze werknemers weer worden aangenomen zodra het coronavirus onder controle is. Toch zal het herstel niet volledig zijn, omdat overheidssteun mogelijk niet snel of effectief genoeg is om bedrijfsfaillissementen te voorkomen. Steun ontbreekt ook voor gebieden als mortgage backed securities. Een volgende ronde maatregelen komt mogelijk in de vorm van extra steun voor staten en werkloosheidsverzekeringen, evenals meer uitgaven voor kleine bedrijven en infrastructuur.

De coronacrisis verspreidde zich sneller over de wereld dan bijvoorbeeld de kredietcrisis, maar voor opkomende markten was de koersval vooralsnog geringer. Aandelenbeleggers Fabiana Fedeli, global head of Fundamental Equities, en Jan de Bruijn, client portfolio manager, van Robeco geloven dat het ergste voorbij is en blikken in een update op de Robeco-site verder vooruit. Ze wijzen op de structurele factoren die op lange termijn de economische groei in de opkomende wereld stimuleren. Fedeli en De Bruin merken op dat sinds het begin van de coronacrisis zo’n $45 miljard aan buitenlandse beleggingen in opkomende markten van de hand zijn gedaan. Daarmee was de uitverkoop groter en sneller dan die ten tijde van de financiële crisis, ruim tien jaar geleden. Wel zien de Robeco-beleggers landen met specifieke risico’s. Zo reageerden Brazilië en Mexico traag op de virusuitbraak en zijn landen als India minder goed in staat om de virusverspreiding te beheersen. Maar over het algemeen zijn aandelen met goede lange-termijnvooruitzichten volgens Robeco aantrekkelijk gewaardeerd.

Kort voor het paasweekend, lijken de OPEC en partners langzaam toe te geven en zullen ze waarschijnlijk tot overeenstemming komen en hun productievolumes verminderen. De prijs voor Amerikaanse WTI-olie steeg donderdag al zo’n 4%. Er is sprake van een verlaging van de productie van 15 miljoen vaten per dag. EIA had eerder een kritische noot geplaats dat als de bezuinigingen niet ten minste 10 miljoen vaten per dag waren, de olieprijs op middellange termijn niet kon worden ondersteund. Salah Bouhmidi, Head of Markets bij broker IG, verwacht niet dat de voorgenomen beperkingen veel gaan doen met de prijs. ‘De wereldeconomie staat er op dit moment dramatisch voor en de risico's zijn groot. Het enige lichtpuntje is dat de Chinese economische motor langzaam weer op gang lijkt te komen.’