Overzicht corona-investmentnieuws: China versterkt plek op wereldtoneel

Overzicht corona-investmentnieuws: China versterkt plek op wereldtoneel

Coronacrisis
Corona-virus.png

Onderstaand vindt u het corona-gerelateerde investmentnieuws van deze vrijdag.

Vastgoed

De onrust op de wereldwijde vastgoedmarkten als gevolg van de Covid-19-pandemie is heel anders dan die van de wereldwijde financiële crisis van tien jaar geleden. Het valt nog te bezien of vastgoedprijzen op dezelfde manier zullen worden beïnvloed als in 2008-09, stelt Tom Leahy van Real Capital Analytics (RCA) in het meest recente RCA Insights rapport.

Assetmanagement

De Chinese economie komt als eerste weer opgang na de corona lockdowns. Het land waar het coronavirus voor het eerst opdook, zal zijn plek op het wereldpodium verder versterken. Dit was de consensus donderdag tijdens een virtuele roundtable voor journalisten van AXA Investment Managers. Senior researcher Frans-Paul van der Putten van het Clingendael Instituut wees op het gevaar dat het handelsconflict, dat aanvankelijk vooral om technologie draaide, overslaat op de sector gezondheidszorg.

China-econoom Aidan Yao van AXA IM schat dat de economische groei dit jaar zeker gehalveerd zal worden tot 2-3%, maar ziet internationaal beleggerskapitaal onverminderd toestromen. En Mark Hargraves, die voor Framlington Global Equities, onderdeel van AXA IM, in China belegt, ziet vooral aandelensectoren als internet, e-commerce, farmacie en gezondheidszorg profiteren.

Ondanks dat beleggers wereldwijd rekening houden met een daling van de bedrijfswinsten van 40-50%, loont het de moeite verder te kijken dan alleen het klassieke earnings model. Dat schrijft Lars Kreckel, Global Equity Strategist bij Legal & General Investment Management (LGIM) in zijn blog. Als we kijken naar sectoren, dan zie we toch nog een paar lichtpuntjes. We moeten de impact van de economische neergang op de bedrijfswinsten niet minimaliseren: de daling zal waarschijnlijk een van de grootste ooit worden. Echter, een nuchtere en veelzijdige benadering van winstverwachtingen zou ons moeten helpen bij het vinden van waarde in aandelen, op de middellange termijn.”

Aandelenbeleggers breken zich het hoofd over de vraag of de bodem in de koersen voor of achter ze ligt. Historisch gezien is het te vroeg om de bodembel te luiden, maar volgens Robeco loopt het misschien dit keer anders. ‘Pessimisten wachten misschien wel op een dieptepunt dat al geweest is’, schrijft strateeg Peter van der Welle van Robeco in de maandelijkse outlook van het multi-asset team. ‘Hoewel de impliciete volatiliteit wel is afgenomen na een piek die nog hoger lag dan die van de Grote Financiële Crisis in 2008, blijft de transparantie gering en is de volatiliteit van aandelen nog steeds ongeveer viermaal zo hoog als het historisch gemiddelde.’