DWS: Internationale samenwerking coronacrisis had economische schade beperkt

DWS: Internationale samenwerking coronacrisis had economische schade beperkt

Wereld.jpg

Als de internationale gemeenschap in een vroeg stadium van de coronacrisis beter had samengewerkt op het gebied van gezondheidsmaatregelen, was de pijn voor de wereldeconomie en alle bijkomende sociale schade een stuk minder erg geweest. Dat stelt Martin Moryson, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder DWS in zijn analyse Coronavirus: deep recession, but no depression.

Hetzelfde geldt volgens Moryson voor de monetaire en begrotingsmaatregelen die nu worden besproken of al zijn genomen. “Het was beter geweest als internationale reisadviezen, renteverlagingen en andere monetaire- en begrotingsmaatregelen op G7 of zelfs nog beter op G20-niveau waren genomen. Helaas is deze wereldwijde crisis uitgebroken in een tijd waarin populisme en protectionisme al volop terrein aan het winnen was.”

Moryson: “De slingerbeweging tussen ‘vrijheid’ en ‘veiligheid’ blijft steeds vaker hangen op ‘veiligheid’. Wij denken dat alle genomen overheidsmaatregelen, die grote gevolgen hebben voor de economie en de samenleving, nog wel even van kracht blijven.”

Maar dit kan natuurlijk niet eeuwig duren, stelt Moyson: “In een vrije democratische samenleving is het opschorten van bijna alle fundamentele politieke- en burgerrechten, zoals bewegingsvrijheid, het recht op onderwijs, de ongestoorde beoefening van religie en de uitoefening van beroepen, niet lang vol te houden. De beroemde grondlegger van het hygiëneonderzoek, Max von Pettenkofer, zei destijds al dat geen enkele epidemie zo erg kan zijn dat het maatschappelijk middenveld permanent wordt stilgelegd.”